Americká ministerka financií J. Yellenová tlmí obavy z inflácie

Americká ministerka financií Janet Yellenová sa snaží utlmiť obavy, že nový balík pomoci a stimulov administratívy prezidenta Joea Bidena spôsobí inflačné problémy.
Yellenová sa snaží dosiahnuť, aby zotavovanie ekonomiky zasiahlo väčšiu časť pracovného trhu, čo by pomohlo k riešeniu dlhodobých ekonomických nerovností. Ministerka financií označila následky, ktoré pandémia má na ženy a menšiny, za „absolútne tragické“. Opakovane odmietla obavy, že Bidenov balík stimulov v objeme 1,9 bilióna USD (1,6 bilióna eur) je príliš veľký vzhľadom na množiace sa signály zotavovania ekonomiky a že môže spôsobiť prudké zrýchlenie inflácie.
„Naozaj si nemyslím, že sa to stane,“ povedala Yellenová v rozhovore pre MSNBC. Inflácia bola pred pandémiou „skôr príliš nízka než príliš vysoká“. Dodala, že ak stimuly zrýchlia infláciu, existujú nástroje na jej kontrolu.
Výnosy dlhopisov americkej vlády v priebehu uplynulého mesiaca výrazne stúpli, keďže investori počítajú s rýchlejším oživením ekonomiky aj inflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy