Vysoké nájomné v Nemecku vedie k nárastu počtu pendlerov

Vysoké nájomné vo veľkomestách je podľa odborovej organizácie Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt (IG BAU) príčinou rastúceho počtu ľudí, ktorí dochádzajú za prácou, tzv. pendlerov. "Keďže mnohí pracujúci už nie sú schopní platiť bývanie v nemeckých veľkomestách po dlhoročných a sčasti premrštených zvyšovaniach nájomného, jedinou alternatívou je pre nich často len niekoľkohodinové šoférovanie," cituje agentúra DPA prezidenta odborov Roberta Feigera.

Feiger sa pritom odvoláva na aktuálne údaje Spolkovej agentúry práce (BA), podľa ktorých každý deň opúšťa svoje mesto alebo okres zhruba 13 miliónov povinne poistených zamestnancov. To je približne o 200.000 viac než v rovnakom období predchádzajúceho roka.
Podľa skoršej analýzy Spolkového inštitútu pre stavebný, mestský a regionálny výskum takto za prácou dochádzalo až 19,3 milióna ľudí, čiže o 4,4 milióna viac než v roku 2000. Inštitút tento nárast pripisuje najmä rastu počtu zamestnaných ľudí v posledných rokoch.
Feiger uvádza, že dlhé cesty do práce nie sú už len doménou veľkomiest. "Aj mestá ako Braunschweig, Erfurt či Heidelberg vykazujú vysoké päťciferné čísla," vysvetlil. Dlhé cesty sú rozšírené najmä v stavebníctve. Podľa neho sa však nesmie stávať, že ľudia, ktorí si kúpili alebo postavili byty vo veľkomestách, si ich už viac nemôžu dovoliť.
Na zmiernenie nedostatku bytov preto IG BAU požaduje výrazné zvýšenie finančnej podpory a trvalé obmedzenie cien pre výstavbu sociálnych bytov.

Súvisiace články

Aktuálne správy