Pandémia znížila zisk maďarskej banky OTP minulý rok približne o štvrtinu

Maďarská banka OTP oznámila za posledný kvartál minulého roka pokles zisku takmer o tretinu, pod čo sa podpísali zvýšené náklady v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Zisk klesol aj za celý rok 2020, a to približne o štvrtinu.

Ako banka informovala, čistý zisk za 4. kvartál dosiahol 71,5 miliardy forintov (196,14 milióna eur), čo medziročne predstavuje pokles o 31 %. Podľa banky výsledky ovplyvnili zvýšené náklady v dôsledku pandémie nového koronavírusu, najmä rast rezerv na krytie prípadných úverových strát.
Čisté úrokové príjmy sa zvýšili o 1 % na 197,6 miliardy forintov. Na druhej strane, čisté príjmy z poplatkov a provízií klesli o 3 % na 83,1 miliardy forintov.
Za celý rok 2020 dosiahol zisk banky po zdanení 310 miliárd forintov, z toho 41 % jej zabezpečili zahraničné pobočky. Oproti predchádzajúcemu roku, v ktorom zaznamenala banka rekordný zisk 419 miliárd forintov, predstavujú výsledky z minulého roka pokles o 26 %. Prognózu na rok 2021 banka OTP pre neistotu spojenú s ďalším vývojom koronakrízy nezverejnila, uviedla však, že v 2. polroku počíta so zotavením.
Čisté úrokové príjmy sa za celý rok zvýšili o 12 % na 788 miliárd forintov. Rástli aj čisté príjmy z poplatkov a provízií, aj keď miernejším tempom. Dosiahli 293 miliárd forintov, čo predstavuje rast o 4 %.
Banka zároveň pokračuje v rokovaniach o akvizíciách. Ako povedal šéf OTP Sándor Csányi, momentálne diskutujú o troch projektoch, z ktorých iba jeden je na trhu, na ktorom banka pôsobí. Ďalšie dva sa týkajú nových trhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy