Aerolínie Etihad Airways vlani viac ako zdvojnásobili svoju stratu

Letecká spoločnosť Etihad Airways vykázala aj za minulý rok stratu, už piaty rok po sebe a oveľa vyššiu ako predvlani. Dôvodom bol malý dopyt v dôsledku cestovných obmedzení pre pandémiu nového koronavírusu.
Základná prevádzková strata aerolínií dosiala vlani 1,7 miliardy USD (1,41 miliardy eur), čo bol viac ako dvojnásobok straty 800 miliónov USD v predchádzajúcom roku 2019.
Letecká doprava patrí totiž medzi odvetvia, ktoré najviac zasiahli opatrenia na zastavenie šírenia pandémie. To prinútilo letecké spoločnosti prepúšťať zamestnancov a požiadať vlády o záchranné balíky.
Tržby Etihad Airways z prepravy cestujúcich vlani klesli o 74 % na 1,2 miliardy USD zo 4,8 miliardy USD v roku 2019. A počet cestujúcich sa znížil o 76 % na 4,2 milióna zo 17,5 milióna osôb predvlani.
Etihad Airways uviedli, že sa budú aj naďalej snažiť o oživenie ziskovosti a dosiahnutie obratu do roku 2023. Spoločnosť urýchľuje plány transformácie. Počas pandémie pristúpila k reštrukturalizácii, ktorá ju má zmeniť na „štíhlejšiu a agilnejšiu“.
Aerolínie Etihad sa kedysi usilovali tvrdo súperiť s konkurentmi v Perzskom zálive, spoločnostiam Emirates a Qatar Airways, ale ich stratégia vrátane získania menšinových podielov v iných leteckých spoločnostiach im nepriniesla ovocie. Za uplynulých päť rokov vykazovali aerolínie zo Spojených arabských emirátov (SAE) neustále straty.

Súvisiace články

Aktuálne správy