Nemecko vyplatí prevádzkovateľom jadrových elektrární 2,4 mld. eur

Nemecká vláda súhlasila s odškodnením prevádzkovateľov jadrových elektrární za straty spôsobené ústupom krajiny od jadrovej energie. Nemecko tak urobilo takmer presne 10 rokov po tom, ako zemetrasenie a vlny cunami zasiahli jadrovú elektráreň v japonskej Fukušime, čo odštartovalo zmeny v jadrovej politike Berlína.
Ako uviedla agentúra DPA, podľa spoločného vyhlásenia ministerstiev financií, hospodárstva a životného prostredia získajú prevádzkovatelia jadrových elektrární kompenzácie vo výške 2,4 miliardy eur. Odškodné bude vyplatené firmám kótovaným na nemeckej burze RWE, Vattenfall, E.ON a EnBW. Najviac by mala získať spoločnosť Vattenfall, takmer 1,43 miliardy eur. RWE dostane 880 miliónov, EnBW 80 miliónov a E.ON 42,5 milióna eur.
Japonskú provinciu Fukušima zasiahlo 11. marca 2011 zemetrasenie a následné mohutné prívalové vlny cunami. Tie spôsobili haváriu tamojšej jadrovej elektrárne, najväčšiu od výbuchu elektrárne v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. V reakcii na katastrofu Nemecko neskôr oznámilo ústup od jadrovej energie, pričom posledná jadrová elektráreň sa má zatvoriť koncom budúceho roka.
Ako uviedla agentúra Reuters, vláda už skôr súhlasila s kompenzáciami pre prevádzkovateľov zatváraných elektrární, firmy sa však obrátili na súd, keďže odškodné považovali za nedostatočné. Ústavný súd potom v novembri minulého roka rozhodol v prospech spoločností.

Súvisiace články

Aktuálne správy