Americký súkromný sektor zamestnal vo februári menej ľudí, ako sa očakávalo

Americkí zamestnávatelia vytvorili vo februári menej nových pracovných miest, ako predpovedali ekonómovia. To naznačuje, že ožívanie trhu práce je stále pomalé napriek očkovaniu, vďaka ktorému sa zlepšuje stav verejného zdravia v krajine.
Podľa najnovších údajov inštitútu ADP a spoločnosti Moody’s Analytics zamestnávatelia v súkromnom sektore v USA vytvorili vo februári 2021 len 117.000 nových pracovných miest.
Analytici pritom odhadovali, že americký súkromný sektor prijme v sledovanom období 177.000 nových ľudí po tom, ako firmy v januári vytvorili po revízii až 195.000 nových pracovných miest namiesto pôvodne hlásených 174.000.
Slabší ako očakávaný výsledok z trhu práce nie je dobrou správou pre ekonomiku, ktorej motorom sú výdavky domácností. Údaje ADP a spoločnosti Moody’s Analytics však nebývajú veľmi presné a líšia sa od komplexnejších vládnych čísiel o vývoji zamestnanosti pre rozdiely v metodike.
Daniel Silver, ekonóm spoločnosti JPMorgan, v tejto súvislosti skonštatoval, že je ťažké použiť údaje ADP na predpovedanie výsledkov ministerstva práce o vývoji zamestnanosti.
Napriek tomu sa správa inštitútu stále považuje za jeden z ukazovateľov „zdravia“ amerického trhu práce. Ten pomaly naberá tempo, pretože niektoré obmedzenia pre firmy poskytujúce služby boli zmiernené po poklese nových infekcií a hospitalizácií na ochorenie COVID-19.
Ale týždňové údaje o počte nových žiadosti o podporu v nezamestnanosti sú stále vysoko nad hranicou 665.000, čo bolo maximu počas tzv. veľkej recesie v rokoch 2007 – 2009. Najmenej 19 miliónov ľudí v USA dostáva stále podporu v nezamestnanosti.
Podľa iných čísiel americká ekonomika už obnovila 12,3 milióna z 22,2 milióna pracovných miest, ktoré stratila počas pandémie. Neočakáva sa však, že sa zamestnanosť vráti na úroveň pred pandémiou skôr ako v roku 2024.

Súvisiace články

Aktuálne správy