Ceny výrobcov v eurozóne na začiatku roka stagnovali

Ceny výrobcov v eurozóne sa na začiatku roka medziročne nemenili, keď na jednej strane ceny tovarov dlhodobej spotreby či polotovarov rástli, na druhej strane ceny energií výrazne klesli.

V decembri ceny klesli o vyše 1 % a ekonómovia počítali s ich ďalším poklesom, avšak miernejším. Očakávali, že po decembrovom medziročnom poklese o 1,1 % klesnú v januári o 0,4 %.
Bez započítania cien energií ceny výrobcov zaznamenali rast o 0,7 % po 0,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Ceny energií klesli v januári o 1,6 %. Pokles zaznamenali aj ceny tovarov krátkodobej spotreby, a to o 0,5 %.
Na druhej strane, ceny tovarov dlhodobej spotreby vzrástli medziročne o 1,2 %. Zvýšili sa aj ceny polotovarov (0,9 %) a kapitálových tovarov. V ich prípade rast dosiahol 0,8 %.
Na medzimesačnej báze zaznamenali ceny výrobcov v eurozóne v januári výrazné zrýchlenie rastu. V decembri sa zvýšili o 0,9 %, v januári rast dosiahol 1,4 %. Tempo rastu tak prekonalo očakávania ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením na 1,2 %.
V širšej Európskej únii vzrástli ceny producentov v januári medziročne o 0,2 % a v medzimesačnom porovnaní rast dosiahol rovnako ako v eurozóne 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy