Zmenená Alitalia by chcela pred letom obnoviť prevádzku

Talianska letecká spoločnosť Alitalia po svojej reorganizácii a premenovaní začne opäť lietať. Odhaduje sa, že do prevádzky nasadí zhruba 45 lietadiel a bude mať približne 4500 zamestnancov. Od štátu dostane podporu vo výške niečo cez 1 miliardu eur, čo je menej ako polovica sumy, ktorú chcela. Informovali o tom v utorok noviny La Repubblica.

Nový taliansky premiér Mario Draghi sa v pondelok (1. 3.) stretol s ministrami dopravy, hospodárstva, priemyslu a práce v snahe nájsť rýchle riešenie, ale nie za každú cenu, uvádza sa v článku. Úrad vlády to odmietol komentovať.
Predchádzajúca vláda premiéra Giuseppa Conteho vyčlenil 3 miliardy eur pre novú leteckú spoločnosť s názvom ITA, ktorá nahradí spoločnosť Alitalia. Tá je od vyhlásenia bankrotu v roku 2017 v nútenej správe.
Podľa La Repubblica získa ITA všetky lietadlá, zamestnancov aj linky Alitalie. S prevádzkou plánuje začať koncom apríla, aby využila nadchádzajúcu letnú sezónu.
Noviny Il Sole 24 Ore zase tvrdia, že talianska letecká spoločnosť začne po reorganizácii poskytovať služby od 1. júna.
A podľa denníka Il Giornale, nová letecká spoločnosť by mohla začať so 43 až 45 lietadlami a 2500 – 3000 zamestnancami svojej predchodkyne a mohla by získať štátnu pomoc v rozmedzí 1 – 2 miliárd eur.
Na obnovenie činnosti talianskeho národného dopravcu je však potrebný súhlas Európskej komisie, ktorá požiadala o otvorené výberové konanie na aktíva spoločnosti Alitalia. A tlačí na to, aby nová letecká spoločnosť opustila starú značku a vzdala sa aj niektorých vzletových a pristávacích intervalov.
Talianska vláda, ktorá minulý týždeň uviedla, že chce pokračovať v znárodnení dopravcu, sa má v piatok (5. 3.) stretnúť s predstaviteľmi z Bruselu, dodali noviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy