Napriek pandémii vzrástla turecká ekonomika v minulom roku takmer o 2 %

Turecká ekonomika sa v minulom roku dokázala vyhnúť poklesu, napriek tomu, že aj jej vývoj ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Poukázali na to údaje tureckého štatistického úradu Turkstat. Podľa úradu, ktorého údaje zverejnila agentúra DPA, zaznamenala ekonomika v roku 2020 rast o 1,8 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku rast dosiahol 0,9 %. Prispel k tomu aj vývoj v poslednom štvrťroku, keď rast dosiahol 5,9 %. V medzikvartálnom porovnaní vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Turecka vo 4. štvrťroku o 1,7 %.

Medziročný rast vo 4. kvartáli znamená, že turecká ekonomika vzrástla v minulom roku v troch kvartáloch. Jediným štvrťrokom, ktorý zaznamenal pokles, bol 2. kvartál, ktorý bol kritický aj pre ďalšie ekonomiky. V prípade Turecka však ani pokles HDP v 2. štvrťroku nebol taký dramatický ako v prípade iných ekonomík, ktoré klesli aj o pätinu. Turecká ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli medziročný pokles o 9,9 %.
V ďalšom štvrťroku však už vzrástla o 6,3 %. Navyše, v 1. kvartáli dosiahol rast 4,5 %.
Medzinárodný menový fond (MMF) minulý týždeň zverejnil, že tohtoročný rast tureckej ekonomiky by mohol dosiahnuť 6 %. Ako uviedol, "aj keď si pandémia vyžiadala vysokú ľudskú a ekonomickú daň, prijaté kroky vlády umožnili výrazné zotavenie". Turecký prezident medzitým informoval, že na budúci týždeň oznámi program ekonomických reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy