Ceny ropy sa vrátili k rastu, cena Brentu sa pohybuje nad 65,50 USD/barel

Ceny ropy vzrástli v pondelok takmer o 2 %, keď náladu na trhoch podporili informácie o novej pomoci americkej ekonomike. Na druhej strane, rozsah rastu obmedzili správy z Číny, že aktivita vo výrobnom sektore rástla vo februári najslabšie za deväť mesiacov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 7.54 h SEČ 65,56 USD (54,09 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 1,14 USD (1,77 %).
Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom zaznamenala 62,58 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 1,08 USD alebo 1,76 %.
K rastu veľkou mierou prispeli víkendové správy, že Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila návrh zákona o podpore ekonomiky zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu v hodnote 1,9 bilióna USD. Balík pomoci ešte musí potvrdiť Senát.
Rast cien by bol pravdepodobne ešte výraznejší, negatívny vplyv na trhy však mali údaje z čínskeho výrobného sektora. Ten podľa oficiálnych údajov čínskeho štatistického úradu, ako aj následných údajov spoločnosti Caixin rástol vo februári najslabšie od mája minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy