Hospodársky rast Švajčiarska sa vo 4. kvartáli spomalil, ale pokračoval

Hospodársky rast Švajčiarska sa vo 4. štvrťroku síce prudko spomalil, ale nezastavil sa. Dôvodom boli obmedzenia na potlačenie šírenia nového koronavírusu, ktoré zasiahli najmä sektor služieb. Oznámil to v piatok Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti SECO.
Hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska za tri mesiace do konca decembra 2020 vzrástol medzikvartálne o 0,3 % po revidovanom zvýšení o 7,6 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Ekonómovia predpovedali Švajčiarsku horší výsledok vo 4. kvartáli, a to rast HDP len o 0,1 %.
Súkromná spotreba sa v sledovanom období znížila o 1,5 %, pričom pád výdavkov v sektore pohostinstva a služieb voľného času vykompenzoval nárast výdavkov na potraviny a iný tovar, ako napríklad elektroniku.
V medziročnom porovnaní klesol švajčiarsky HDP o 1,6 %, čo bolo o niečo viac ako v 3. štvrťroku, keď sa znížil o 1,4 % a lepší výsledok, ako jeho pád o 2,1 %, ktorí očakávali analytici.
Tieto údaje signalizujú, že druhá vlna pandémie nového koronavírusu na konci roka 2020 mala na švajčiarsku ekonomiku oveľa menší vplyv ako prvá vlna vlani na jar. V závere minulého roka zaznamenalo totiž veľké straty najmä odvetvie služieb, ktoré priamo ovplyvnili blokády, zatiaľ čo ostatné odvetvia hospodárstva pokračovali v zotavovaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy