Nepriaznivá koronavírusová situácia tlačí českú korunu nadol

Česká mena opätovne oslabuje. Je za tým nezvládnutý vývoj pandemickej situácie. Koruna sa prepadla na 26,10 Kč/euro. Horšie na tom bola naposledy 28. januára, keď dosiahla 26,115 za euro.
Ako uviedol server novinky.cz, iba 1. februára sa korune po dlhom čase podarilo zlomiť hranicu 26 Kč/euro. Teraz je opäť tam, kde bola koncom januára, pritom jej postupný prepad sa zďaleka nemusí skončiť, keďže zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa pandemická situácia v Česku mala čoskoro zlepšiť.
„Za aktuálnym oslabovaním koruny stojí primárne zhoršujúci sa vývoj pandémie Covidu-19 v Česku a avizované sprísňovanie vládnych reštriktívnych opatrení,“ uviedol analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák.
„Podľa dostupných informácií vláda síce neuvažuje o prerušení výroby v priemyselných podnikoch, ale v prípade ďalšieho zhoršovania epidemiologickej situácie sa ani táto možnosť nedá v marci úplne vylúčiť,“ dodal.
Podľa Nováka je vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu potrebné počítať v 1. kvartáli s výraznejším poklesom českej ekonomiky. „Hospodárske oživenie domácej ekonomiky sa posúva hlbšie do 2. štvrťroka,“ dodal.
Pred prvou vlnou protipandemických reštrikcií v polovici februára minulého roka koruna posilnila dokonca na 24,795 Kč/euro. Následne sa jej kurz výrazne prepadol.
Na dno česká mena padla vlani 24. marca, keď jedno euro vychádzalo na 27,81 koruny. Opačne, najlepšie na tom bola v minulom roku 20. augusta, keď sa dostala na 26,06 Kč/euro. Jej rast však zastavil nástup jesennej vlny pandémie a s tým súvisiace opatrenia. Nasledoval ďalší pád na 27,345 Kč/euro k 29. októbru.
Odvtedy koruna s prestávkami posilňovala. V návrate k predpandemických hodnotám jej však zabránil aktuálny vývoj pandémie v Česku a jeho ekonomické dôsledky.

Súvisiace články

Aktuálne správy