Rozpracované predaje domov v USA v januári výrazne klesli

Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakt na kúpu domu, zaznamenal minulý mesiac výrazný pokles. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje americkej Národnej asociácie realitných maklérov (NAR).
Podľa NAR klesol index rozpracovaných predajov domov v USA v januári medzimesačne o 2,8 % na 122,8 bodu. V decembri sa index po revízii smerom nahor zvýšil o 0,5 % na 126,4 bodu.
Údaje za január sú podstatne horšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali so stagnáciou indexu, pričom vychádzali z pôvodnej decembrovej hodnoty 125,5 bodu, ktorá signalizovala pokles indexu o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sú však rozpracované predaje v januári vyššie o 13 %.
Rozpracované predaje sú indikátorom, ktorý signalizuje vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja ubehnú totiž väčšinou štyri, prípadne až šesť týždňov.
Najvýraznejšie klesli rozpracované predaje domov v západnej oblasti USA, konkrétne o 7,8 %. Výrazný pokles, o 7,4 %, zaznamenal aj Severovýchod. Rozpracované predaje klesli aj na Stredozápade, rozsah poklesu bol však miernejší a dosiahol 0,9 %. Iba v južných štátoch USA sa rozpracované predaje mierne zvýšili, rast dosiahol 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy