Nálada v ekonomike eurozóny sa vo februári zlepšila

Nálada v ekonomike eurozóny sa vo februári zlepšila. Optimizmus spotrebiteľov a firiem podporujú očakávania, že vďaka očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 príde tento rok k zotaveniu ekonomiky.
Index ekonomického sentimentu (ESI) Európskej komisie (EK) vo februári vzrástol na 93,4 bodu z 91,5 bodu v januári a dostal sa najvyššie za takmer 1 rok. Index pre celú Európsku úniu (EÚ) stúpol o 1,9 bodu na 93,1 bodu.
Index očakávaní týkajúcich sa zamestnanosti (Employment Expectations Indicator, EEI) sa takisto v oboch regiónoch zvýšil, EEI pre EÚ vzrástol o 1,7 bodu na 91,9 bodu a pre eurozónu o 1,8 bodu na 90,9 bodu.
Podľa EK vo februári sa zlepšila nálada v priemysle, službách, rovnako ako spotrebiteľská dôvera. Naopak, v maloobchode a v sektore finančných služieb sa zhoršila.
Firmy a domácnosti očakávajú oživenie ekonomiky na jar po slabom 1. kvartáli, ktorý ešte poznačili pomalé očkovanie a predĺžené lockdowny. Európsku ekonomiku by neskôr v tomto roku ešte mali podporiť peniaze z fondu obnovy.

Súvisiace články

Aktuálne správy