Európska komisia navrhla znížiť veľkoobchodné roamingové tarify

, ČTK Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) navrhla ďalej znížiť veľkoobchodné roamingové tarify, ktoré si vzájomne hradia telekomunikační operátori. Chce tiež o desať rokov predĺžiť nariadenia, ktoré pred štyrmi rokmi v únii ukončili poplatky za maloobchodný roaming. Komisia to podľa agentúry Reuters uviedla vo svojom včerajšom oznámení.

Veľkoobchodné cenové stropy proti sebe postavili poskytovateľov v južných krajinách EÚ proti tým zo severu. Tí prví ich chcú udržať čo najvyššie, aby mohli investovať do sietí a prispôsobiť ich dopytu, ktorý vrcholí v období letných dovoleniek. Tí druhí, ktorých zákazníci v lete odchádzajú do zahraničia, chcú stropy nižšie.

EÚ nariadila výrazné zlacnenie roamingu v roku 2017. Súčasná výška poplatkov za ne platí do júna 2022.

Komisia by teraz chcela veľkoobchodné roamingové tarify v prvom kroku od 1. júla budúceho roka znížiť o 31 percent. A následne v druhom kroku od 1. januára 2025 potom o ďalších 13,6 percenta. Poplatky za textové správy plánuje v rovnakom období znížiť o 60 a následne o 25 percent a poplatky za čerpanie dát budúci rok o 20 a v roku 2025 o 25 percent.

Podľa lobistického združenia európskych spotrebiteľov BEUC by komisia mala byť ambicióznejšia a zraziť ceny na úroveň skutočných nákladov. Návrh EK ešte budú musieť schváliť únijné členské štáty a Európsky parlament.

Súvisiace články

Aktuálne správy