Dokopy 87 % Muránskej planiny je lesníkmi obhospodarované územie

Dohromady 87 percent rozlohy Národného parku (NP) Muránska planina je územie, ktoré obhospodarujú lesníci. Len zvyšných 13 percent tvorí bezzásahová časť. Informoval o tom poverený riaditeľ Odštepného závodu Lesy SR Revúca Ján Vavrek.
„V roku 2004 bola pritom na dvoch lesných správach vetrová kalamita s objemom 100.000 kubických metrov. Vďaka lesníckej práci sa rany na lese postupne zaceľujú,“ zdôraznil poverený riaditeľ.
Obnova lesa sa na Muránskej planine podľa Lesov SR vykonáva šetrnejším spôsobom, teda jednotlivým a skupinovým výberom. Vďaka prirodzenej obnove lesa sa umelá obnova vykonáva v minimálnom rozsahu. Štátny podnik na Muránskej planine podľa vlastných údajov celkovo obhospodaruje viac ako 15.000 hektárov.
Čo sa týka turizmu, Lesy SR medzi najnavštevovanejšie lokality v rámci NP Muránska planina zaraďujú sedlo Zbojská či Čertovu dolinu s náučným chodníkom Jakuba Surovca. „Ľudia radi zavítajú aj do miest ako Stožky, Mišarová, Fabová, ale i Sitárka, Strundžaník, Havraník či Šindliarka. Obľube sa teší tiež Muránsky hrad, Poludnica a Mochnatá,“ konkretizoval štátny podnik.

Súvisiace články

Aktuálne správy