Ďalšie čínske mesto testuje digitálnu menu, rozdá poukazy za vyše 6 miliónov dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP

Rozsah je oveľa väčší ako v Pekingu začiatkom tohto mesiaca, ktorého cieľom bolo rozdeliť zhruba 1,5 milióna dolárov na 50 000 žiadateľov.

Najskôr mestá ako Šen-čen a Su-čou a teraz aj juhozápadné mesto Čcheng-tu v utorok oznámilo, že testuje digitálnu menu Čínskej ľudovej banky a v rámci poslednej fázy skúšok rozdá zhruba 6 miliónov dolárov. Mesto uviedlo, že miestni obyvatelia sa môžu zapojiť do lotérie o jeden z približne 200 000 poukazov. Ich hodnota je približne 27 až 37 dolárov, čo predstavuje celkovú čiastku v digitálnej mene 40,2 milióna juanov (6,2 milióna dolárov).

Rovnako ako v Pekingu, aj proces v Čcheng-tu je viazaný na lunárny nový rok a bude spolupracovať s miestnymi maloobchodníkmi a aplikáciou elektronického obchodu JD.com. Výhercovia lotérie môžu poukážky použiť podľa oznámenia od 3. do 19. marca.

V posledných niekoľkých rokoch nahradila mobilná platba hotovosť a stala sa hlavným spôsobom nákupu v Číne. Alipay a Wechat Pay sú dve najčastejšie využívané platobné aplikácie v Číne. Čínska ľudová banka vyvíja digitálnu menu, ktorá bude pravdepodobne fungovať podobne ako platobné aplikácie. Na rozdiel od známych digitálnych mien, ako sú bitcoiny, ktoré sú prevádzkované decentralizovaným systémom, je verzia tokenov centrálnej banky ovládaná jedinou stranou.

Súvisiace články

Aktuálne správy