Nemecká ekonomika v minulom roku klesla o 4,9 %

Koronakríza vyhĺbila v nemeckom rozpočte hlbokú dieru a tvrdo zasiahla najväčšiu európsku ekonomiku. Jej následky sú síce o niečo menšie, než sa predpokladalo. Pandémia sa však ešte ani zďaleka neskončila.
Aj napriek druhému lockdownu nemecký hrubý domáci produkt (HDP) v poslednom štvrťroku 2020 medzikvartálne stúpol o 0,3 %, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis a revidoval svoj predchádzajúci odhad, ktorý počítal s expanziou len o 0,1 %.
Za celý minulý rok nemecká ekonomika klesla o 4,9 % a nie o 5 %.
Deficit hospodárenie spolkovej vlády, spolkových krajín, obcí a sociálneho zabezpečenia v roku 2020 dosiahol 139,6 miliardy eur. Štatistici pôvodne odhadovali, že schodok verejných financií predstavoval až 158,2 miliardy eur.
Deficit v pomere k výkonu ekonomiky dosiahol 4,2 % HDP. To bol druhý najvyšší schodok v pomere k HDP od znovuzjednotenia krajiny, vyšší bol len v roku 1995.
Okrem rozsiahlych vládnych balíkov pomoci na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu a reštriktívnych opatrení, čo spôsobilo prudké zvýšenie výdavkov, v minulom roku tiež klesli príjmy. Jedným z dôvodov prudkého pádu daňových príjmov bolo aj dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) od 1. júla, ktoré platilo pol roka. Cieľom tohto opatrenia bola podpora súkromnej spotreby.
Ekonómovia aj spolková vláda počítajú v tomto roku s oživením rastu ekonomiky. Ešte v 1. kvartáli však zrejme opäť klesne z dôvodu lockdownu, ktorý bol predĺžený do 7. marca. Vláda očakáva v tomto roku zvýšenie HDP o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy