Britskí maloobchodníci očakávajú vo februári strmý pokles predaja a prepúšťanie

Britskí maloobchodníci očakávajú vo februári strmý pokles predaja a predpovedajú zrýchlenie prepúšťania. Len supermarkety hlásia rast tržieb tento mesiac, keď stále platia blokády, tzv. lockdown, na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI).

Podľa údajov CBI sa index, ktorý mapuje vývoj maloobchodného predaja v Spojenom kráľovstve vo februári, síce zvýši na -45 bodov z januárového osemmesačného minima -50 bodov, ale jeho hodnota je stále nízka a signalizuje pokles predaja. Februárový výsledok zaostal aj za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali nárast indexu na -38 bodov.
A zároveň očakávania maloobchodníkov v marci, keď obchody, ktoré nepredávajú tzv. nevyhnutné položky, zostanú pre verejnosť aj naďalej zatvorené, klesli na -62 bodov, čo je najnižšia hodnota tohto ukazovateľa od začiatku prieskumov v roku 1983.
Ďalším znakom meniacich sa spotrebiteľských návykov počas lockdownu je nový rekord v oblasti internetového maloobchodného predaja.
Hlavný ekonóm CBI Ben Jones po zverejnení výsledkov skonštatoval, že pokiaľ budú pretrvávať obmedzenia, zostanú podmienky v maloobchode mimoriadne náročné.
Rekordný rast internetového predaja naznačuje, že investície maloobchodníkov do on-line platforiem a služieb click and collect (klikni a vyzdvihni) sa vyplácajú. Ale opätovné otvorenie obchodov po zmiernení reštrikcií už nestihne prísť dostatočne včas na to, aby ochránilo pracovné miesta v odvetí, dodal.
Prieskum totiž odhalil, že straty pracovných miest v maloobchode sa zrýchlili. Podľa údajov CBI zamestnanosť v distribučnom sektore ako celku, ktorý zahŕňa aj veľkoobchodníkov a predajcov automobilov, sa znižuje rekordným tempom.

Súvisiace články

Aktuálne správy