Príjmy z poistného rakúskych poisťovní vlani mierne vzrástli

Rakúske poisťovne sa v minulom krízovom roku vyvíjali stabilne a príjmy z poistného sa mierne zvýšili. Vzostup nastal v zdravotnom a úrazovom poistení, kleslo životné poistenie. Z predbežných údajov Združenia poisťovacích spoločností Rakúska (VVO) vyplýva, že príjmy vlani medziročne vzrástli o 1,6 % na 18 miliárd eur a vyplatené plnenia o 4,7 % na 15,6 miliardy eur.
„Práve v krízových časoch sa opäť ukázalo, že poisťovne dodržiavajú sľuby pre klientov a sú pre súkromných aj firemných klientov spoľahlivým partnerom,“ cituje agentúra APA prezidenta VVO Roberta Lasshofera. „Navyše majú na finančné trhy stabilizačný účinok, nakoľko majetok v hodnote vyše 110 miliárd eur dlhodobo investujú do štátnych dlhopisov, nehnuteľností, podielov alebo akcií a rakúskemu hospodárstvu tak dávajú dôležité impulzy.“
V životnom poistení klesli príjmy z poistného o 1,4 % zhruba na 5,4 miliardy eur, pričom v existujúcich poistných zmluvách klesli príjmy o 2,0 % na 4,7 miliardy eur a jednorazové vklady vzrástli o 2,7 % na 0,7 miliardy eur. Štátom podporované dôchodkové poistenie zostalo stabilné na hodnote zhruba milióna eur, objem poistného dosiahol 0,8 miliardy eur. V životnom poistení boli vyplatené plnenia v objeme 7,8 miliardy eur, čo je zvýšenie o 8 %.
Príjmy z poistného v súkromnom zdravotnom poistení vzrástli o 3,9 % na 2,4 miliardy eur, výkony klesli o 3,2 % na 1,4 miliardy eur. VVO zdôrazňuje, že ide o doplnkové poistenie k zákonnému zdravotnému poisteniu a vďaka dodatočným honorárom výrazne prispieva k zachovaniu prvotriednej kvality rakúskeho zdravotníctva.
Príjmy z úrazového poistného, vrátane povinného ručenia v oblasti motorových vozidiel, vzrástli o 2,6 % na 10,2 miliardy eur. Výkony stúpli o 2,6 % na 6,4 miliardy eur.
Rakúske poisťovne vlani zamestnávali zhruba 29.000 ľudí, kapitálové investície sú stabilné na úrovni 110,1 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy