Konsolidácia úverov: Pôžičky si najčastejšie zlučujú 45-roční

, home credit Foto: getty images

Priemerne si Slováci v roku 2020 spájali do jedného tri úvery. Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit.

V čase koronakrízy a mnohých obmedzení sa ľudia môžu ľahko dostať do situácie, kedy pre nich môže byť náročné splácať svoje záväzky, keďže mnohí majú nižšie príjmy, dokonca môžu prísť o celý zárobok. Pomôcť môže aj konsolidácia, čo je prakticky optimalizovaný úver, ktorý môže pomôcť v prípade náhlych problémov so splácaním, ale je stále častejšie využívaný aj v situáciách, keď si ľudia jednoducho chcú ušetriť mesačné splátky. Realita na Slovensku je totiž taká, že bežná domácnosť má spravidla viacero menších či väčších pôžičiek, pričom každú splátku často posiela do inej banky, s inou úrokovou sadzbou a v rôznych termínoch. Riešením, ako ušetriť peniaze i čas môže byť konsolidácia.

„Zlúčenie akýchkoľvek viacerých pôžičiek do jednej, čiže ich konsolidácia, je efektívnym spôsobom, ako ušetriť napríklad na úrokoch, ale aj poplatkoch za viaceré úvery. Po konsolidácii už ľudia nemusia uhrádzať viaceré mesačné splátky, ani poplatky za vedenie účtov vo viacerých bankách. Splácajú už len jeden úver, čím sa dá spravidla dostať aj k nižším úrokom a tým pádom aj k nižšej mesačnej splátke. Taktiež si nemusia strážiť viacero termínov splátok, keďže už majú po novom len jediný,“ približuje ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský. 

Spojiť si možno úvery, kreditné karty, kontokorent aj lízing a mnohokrát aj mikroúvery. Bežne sa už aj konsolidované úvery poisťujú pre prípady náhlej nemožnosti splácať v čase choroby, úrazu alebo straty zamestnania. "Okrem konsolidácie môže v súčasnosti pomôcť tiež flexibilná pôžička, ktorú si človek môže ľahko prispôsobiť svojej aktuálnej situácii. Môže splácať každý mesiac inú sumu alebo si splátku dokonca odložiť. Táto pôžička ponúka aj opätovné čerpanie alebo jednorazové splatenie bez ďalších poplatkov," dopĺňa generálny riaditeľ spoločnosti Home Credit pre Českú a Slovenskú republiku Luděk Jírů

Z údajov spoločnosti Home Credit vyplýva, že počas vlaňajška si  najčastejšie zlučovali viacero pôžičiek do jednej ľudia vo veku 45 rokov. V medziročnom porovnaní sa tak veková hranica posunula o 2 roky smerom hore, keďže v roku  2019 najčastejšie konsolidovali 43-roční. Priemerne si Slováci spájali do jedného tri úvery, presne to bolo 2,7 úveru. Vlaňajšok priniesol výraznú zmenu vo výške najčastejšie konsolidovaného úveru. Zatiaľ čo v roku 2019 to bola najčastejšie suma tisíc eur, v roku 2020 sa dostala na úroveň vo výške 2 tisíc eur. Častejšie si poriadok vo financiách robia príslušníčky nežného pohlavia. Tie si zlučujú úvery v porovnaní s mužmi vo väčšej miere, pričom ženy tvoria 55 % a muži 45 % konsolidujúcich.

.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy