Equinor uvažuje, že predá viac aktív v USA

Nórska ropná spoločnosť Equinor uvažuje, že predá viac aktív v USA a odíde z niekoľkých ďalších krajín v rámci rozsiahlej reštrukturalizácie svojho globálneho podnikania. Jej cieľom je vrátiť sa k zisku po odpísaní amerických aktív v hodnote 25 miliárd USD (20,65 miliardy eur) v uplynulej dekáde.

Nórsky koncern Equinor rovnako ako jeho rivalov zasiahol minuloročný pokles cien ropy a zemného plynu.
Equinor v roku 2019 predal svoje aktíva v bridlicových ložiskách v USA spoločnosti Eagle Ford. Minulý týždeň uviedol, že sa dohodol na predaji svojej pozície v americkom ropnom poli Bakken v Severnej Dakote a Montane zhruba za 900 miliónov USD spoločnosti Grayson Mill Energy.
"Všetky naše pozície v USA sú predmetom rovnakého skúmania, aké sme vykonali v prípade Bakkenu," uviedol Al Cook, nový šéf zahraničného obchodu spoločnosti Equinor. Podľa neho si spoločnosť Equinor uvedomila, že americká produkcia z bridlíc nie je z hľadiska nákladov efektívna pri nízkych cenách ropy.
Equinor si však naďalej ponechá a prípadne rozšíri svoje aktivity v Mexickom zálive, svoju veľkú a zatiaľ nesprevádzkovanú pozíciu v apalačskom ložisku plynu a svoj veterný park na severovýchode USA. Podobnú stratégiu uplatňuje aj v Británii, kde je hlavným dodávateľom plynu a výrobcom veternej energie. "Myslíme si, že sa z toho môže stať výnosný nízkouhlíkový biznis," uviedol Cook.
Spoločnosť Equinor je v súčasnosti prítomná vo viac ako 20 krajinách mimo Nórska. Od konca roka 2019 už odišla alebo plánuje odísť zhruba z 10 krajín vrátane Južnej Afriky, Indonézie, Nového Zélandu, Uruguaja, Turecka, Austrálie a Spojených arabských emirátov.
V rámci zásadných zmien vo fungovaní už neplánuje hľadať a prevádzkovať nové ložiská v zahraničí, ale chce sa zamerať skôr na partnerstvo so skúsenými miestnymi firmami, ako sú Rosnefť v Rusku, YPF v Argentíne a Chesapeake v USA, poznamenal Cook.
Sústredí sa tiež na už objavené ložiská a rýchlejšiu návratnosť investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy