Česká zbrojovka uzavrela dohodu o kúpe amerického výrobcu zbraní Colt

, TASR Foto: TASR/AP

Spoločnosť Česká zbrojovka Group (CZG) v piatok oznámila, že uzatvorila dohodu o kúpe amerického výrobcu zbraní Colt.

Obe firmy podpísali „konečnú dohodu“ o kúpe všetkých akcií spoločnosti Colt českou skupinou CZG za 220 miliónov USD (181,11 milióna eur) v hotovosti a viac ako 1 milión novovydaných kmeňových akcií CZG, uviedla česká zbrojárska firma. Dohodu musia ešte schváliť regulačné úrady a podľa vyhlásenia by mala byť dokončená v 2. štvrťroku 2021.

„Toto spojenie je strategickým krokom pre obe strany,“ uviedol prezident CZG Lubomír Kovařík. Dodal, že česká firma je hrdá na to, že bude mať v portfóliu „ikonickú značku“. Generálny riaditeľ Coltu Dennis Veilleux zase skonštatoval, že strategická kombinácia oboch firiem im poskytne významné príležitosti na rast.

Colt je známy vďaka revolveru, ktorý vynašiel jeho zakladateľ Samuel Colt na začiatku 19. storočia. Spoločnosť zásobuje už viac ako 175 rokov americkú armádu a dodáva zbrane i kanadskej armáde.
CZG je jedným z najväčších výrobcov ručných zbraní v Európe. Okrem Česka má závody aj v Nemecku a v USA, v ktorých zamestnáva 1650 ľudí. Patria jej značky CZ, Dan Wesson, Brno Rifles a 4M Systems.

Súvisiace články

Aktuálne správy