Ruská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Ruská centrálna banka ponechala svoju kľúčovú sadzbu na historickom minime štvrtýkrát po sebe. Takisto signalizovala, že nebude uvažovať o ďalšom uvoľnení menovej politiky, keďže riziko sankcií zhoršilo vyhliadky vývoja kurzu rubľa a inflácie.
Kľúčová sadzba zostala na úrovni 4,25 %, čo bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. Centrálna banka „rozhodne o časovom pláne a tempe návratu k neutrálnej menovej politike,“ ak sa bude situácia vyvíjať v súlade so základnou prognózou, uvádza sa vo vyhlásení menovej rady banky. „V jednoročnom horizonte už neprevažujú dezinflačné riziká.“
Centrálna banka tiež zvýšila svoju inflačnú prognózu na tento rok na 3,7 % až 4,2 % z 3,5 % až 4 %.
Inflácia sa na konci januára zrýchlila takmer na 2-ročné maximum 5,2 % a štvrtý mesiac po sebe sa nachádzala nad 4 % inflačným cieľom banky. Zdražovanie potravín sa stalo politickým problémom, keďže výrazne zdraželi položky, ako cukor alebo cestoviny.
V najbližších mesiacoch sa počíta so spomalením inflácie. Centrálna banka čaká na väčšiu istotu týkajúcu sa inflačných vyhliadok, než začne meniť sadzby. Prehĺbenie napätia s USA a EÚ spôsobené uväznením opozičného politika Alexeja Navaľného predstavuje tiež riziko pre rubeľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy