E. Maták odchádza z vedenia Penty, skupina má aj troch nových partnerov

, TASR;ČTK Foto: TASR/Martin Baumann

Súčasný spolumajiteľ Penty a top manažér Eduard Maták prestane byť na konci roka 2021 spolumajiteľom celej skupiny Penta a projektovým lídrom zodpovedným za zdravotníctvo. Ďalšími spoluvlastníkmi a členmi vrcholového vedenia skupiny sa stali Fabrice Dumontheil, Václav Jirků a Marián Slivovič. V piatok o tom informovala Lenka Vargová z Penta Investments.

"Rozhodol som sa, že po dvadsiatich rokoch aktívneho riadenia projektov Penty je čas na zmenu. Vzhľadom k tomu, že je Penta vo svojich zdravotníckych investíciách veľmi aktívnym vlastníkom, preberie úlohu lídra v našich zdravotníckych firmách môj dlhoročný kolega a nový partner Penty Václav Jirků. Ja sa budem týmto firmám naďalej venovať z pozície člena dozornej rady," povedal Eduard Maták.

Stredoeurópska investičná skupina Penta bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 46.000 ľudí a v roku 2019 dosiahla hodnota aktív skupiny 11,2 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave a Varšave.

Penta investuje prostredníctvom fondu, ktorý je v súčasnosti vlastnený Marekom Dospivom, Jaroslavom Haščákom, Jozefom Oravkinom, Iainom Childom a Eduardom Matákom. Aktívnu správu investičného portfólia však Penta vykonáva prostredníctvom manažérskych spoločností General Partners, ktoré sídlia predovšetkým v Prahe, Bratislave a vo Varšave. Manažérska štruktúra bude po zmenách vlastnená Marekom Dospivom, Jozefom Oravkinom, Iainom Childom, Fabricom Dumontheilom, Václavom Jirků a Mariánom Slivovičom.
"Fabrice, Vašek a Marián sú osvedčení top manažéri, ktorí sa výrazne podieľajú na zhodnocovanie našich firiem a projektov. Naše vrcholné vedenie získava významnú posilu v situácii, kedy sa našej skupine darí, a to aj napriek ťažkostiam, ktoré prináša pandémia. Dôkazom toho budú aj výsledky, ktoré sme dosiahli v roku 2020 a ktoré budeme v najbližších dvoch mesiacoch zverejňovať," povedal Iain Child, Managing Partner Penty.

Súvisiace články

Aktuálne správy