Krajina, ktorá rastie rýchlejšie ako Čína a jej ekonomika má stále obrovský potenciál

, CNBC Foto: SITA/AP

V roku 2020 to bola jedna z najvýkonnejších ázijských ekonomík a ako jedna z mála krajín, ktoré vlani dokázali zaznamenať rast aj napriek pandémii koronavírusu.

Vietnam vlani zaznamenal rast 2,9 %, čo je tesne pod 2,98 %-ným rastom taiwanskej ekonomiky. "Vietnam je trh, ktorý sa nám páči," povedal Kelvin Tay z UBS Global Wealth Management pre CNBC. "Je to ekonomika, o ktorej si myslíme, že má obrovský potenciál."

V ostatných rokoch sa na Vietnam hľadí ako na alternatívny výrobný uzol pre spoločnosti, ktoré sa snažia presunúť výrobu z Číny, aby sa nedostali do krížovej paľby medzi Pekingom a Washingtonom.

Vietnamský akciový trh tiež zaznamenáva silný rast a je na dobrej ceste, aby sa stal väčším ako majú Filipíny, pokiaľ ide o trhovú kapitalizáciu, malo by sa tak stať „niekedy v polovici tohto roka“, tvrdí Tay. Index VN vo Vietname spočiatku zaznamenal silný začiatok roka 2021, neskôr však prudko poklesol kvôli obavám investorov z opätovného výskytu koronavírusu. Zatiaľ index v roku 2021 vzrástol asi o 1 %.

Tay napriek tomu uznáva, že pre tých, ktorí chcú investovať vo Vietname, zostávajú určité riziká. Na prvom mieste je likvidita, o vietnamských orgánoch je známe, že používajú menové kontroly ako voľbu menovej politiky. "Ak sa ekonomike nedarí, bude pravdepodobne vietnamský dong ostro slabnúť, len aby sa pokúsil stimulovať ekonomiku," uviedol Tay. Koncom minulého roka americké ministerstvo financií označilo túto krajinu za menového manipulátora. "Samozrejme, keď nastavíte správne načasovanie … Vietnam je jedným z najvýkonnejších trhov za posledných tri až päť rokov," dodal Tay.

Súvisiace články

Aktuálne správy