V roku 2020 zachytili poisťovne v SR pokles záujmu o poistenie vozidiel

Rast cien havarijného poistenia a povinného zmluvného poistenia (PZP) spomalila v minulom roku pandémia nového typu koronavírusu. Okrem toho zachytili poisťovne na Slovensku nárast dočasného vyraďovania vozidiel z evidencie, či pokles záujmu o poistenia vozidiel.

Poisťovňa Kooperativa má ceny PZP na rovnakej úrovni od leta 2020. "Ceny poistenia musia garantovať splniteľnosť záväzkov poisťovne vyplývajúcich z dojednaných poistení. V segmente PZP ceny už niekoľko rokov pravidelne optimalizujeme s cieľom zohľadniť zvyšujúce sa náklady na poistné plnenia, či už za škody na majetku alebo na zdraví. Našim cieľom je v rámci solidárneho systému poistenia dosiahnuť určitú mieru spravodlivosti a súčasne dodržať požiadavky solventnosti," tvrdí hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illášová. Počas prebiehajúcej pandémie evidujú mierny nárast dočasného vyraďovania vozidiel z evidencie vozidiel.
V poisťovni Uniqa každoročne prehodnocujú segmentáciu klientov podľa viacerých kritérií a na základe ich zohľadnenia vypočítajú cenu poistenia. "Podľa vývoja portfólia sa snažíme identifikovať segmenty, ktoré spôsobujú najviac škôd, cenu tiež ovplyvňuje neustály rast cien v servisoch, ako aj počet nárokov na tzv. nemajetkovú ujmu, ktorú legislatíva nepozná, napriek tomu ju niektoré súdy priznávajú a táto skutočnosť zásadne ovplyvňuje celý trh," priblížila hovorkyňa poisťovne Beáta Lipšicová.
Rovnaký postup aplikujú v poisťovni Generali. Ceny určujú na základe segmentácie vodičov. Výška poistného sa tak odvíja od rôznych parametrov. "Počet áut na slovenských cestách spravidla z roka na rok narastá a priamo úmerne s tým rastie aj záujem o poistenie vozidiel. V roku 2020 však trh s poistením vozidiel rástol pomalšie, ako bolo zvykom. Je za tým nižší predaj vozidiel ako v predchádzajúcich rokoch. To ovplyvňuje aj záujem o poistenie," konštatovala hovorkyňa poisťovne Katarína Kukurová. Tento trend podľa nej zrejme potrvá až do doby ukončenia obmedzení mobility. Následne by sa mohol trh zotaviť, možno budú aj vo väčšom realizované odložené nákupy vozidiel.
"Pandémia ovplyvnila aj poisťovníctvo a špeciálne oblasť poistenia, keď najmä v prvej vlne pandémie počas lockdownu na jar minulého roka sa krátkodobo znížil počet vozidiel na cestách aj intenzita cestovania. V tomto období evidujeme aj krátkodobý medziročný pokles záujmu o poistenie vozidla. Po skončení prvej vlny pandémie záujem o poistenie vozidla opäť stúpol," objasnila špecialistka externej komunikácie Allianz Helena Kanderková. Rovnako aj v tejto poisťovni zohľadňujú kritéria ako napríklad vek vodiča, lokalita, či technické parametre vozidla ako značka, objem motora, na základe ktorých stanovujú výšku poistného.

Súvisiace články

Aktuálne správy