Zisk SoftBank Group v 3. kvartáli vzrástol viac ako 20-násobne

Japonský konglomerát SoftBank v pondelok uviedol, že jeho čistý zisk v uplynulom 3. štvrťroku finančného roka 2020/2021 strmo vzrástol, viac ako 20-násobne. Prispeli k tomu najmä výnosy jeho investičného fondu Vision Fund, ktorý sa zameriava na technologické startupy.

Čistý zisk konglomerátu za tri mesiace do konca decembra 2020 vzrástol na 1,17 bilióna jenov (9,23 miliardy eur) z 55 miliárd JPY v rovnakom období predchádzajúceho roka. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, pritom predpovedali konglomerátu čistý zisk v sledovanom období 171 miliárd JPY.
Zisk Vision Fund sa pritom vyšplhal na 844 miliárd JPY zo straty rok predtým vďaka investíciám do spoločnosti Uber Technologies a ďalších firiem. Celková hodnota investícií Vision Fund dosiahla na konci decembra 1,4 bilióna JPY. Tržby konglomerátu v sledovanom období vzrástli o 10,7 % na 1,51 bilióna JPY.
Napriek dobrým výsledkom konglomerát uviedol, že neposkytne odhad výsledkov za celý finančný rok do 31. marca 2021 vzhľadom na hospodársku krízu v dôsledku pandémie nového koronavírusu a s ňou spojenú neistotu.
V predchádzajúcom finančnom roku 2019/2020 konglomerát vykázal čistú stratu takmer 962 miliárd JPY, keďže Vision Fund zaknihoval stratu z investícií po poklese hodnoty akcií na začiatku pandémie. Skupina sa však rýchlo vrátila do čiernych čísel.
Zakladateľ Masajoši Son, ktorý zmenil telekomunikačnú spoločnosť na investičný a technologický gigant, čelil kritike za nákup podielov v mnohých startupoch. Niektoré z nich, napríklad americká realitno-technologická spoločnosť WeWork, sa ukázali ako problémové. Masajoši Son nakoniec aktíva WeWork predal, aby stabilizoval svoje impérium. SoftBank však stále vlastní podiely v "najhorúcejších" startupoch z amerického Silicon Valley prostredníctvom Vision fond.
Aj stimuly japonskej vlády v rámci boja s ekonomickými dôsledkami pandémie pomohli vlani posilniť akciové trhy v prospech konglomerátu SoftBank.

Súvisiace články

Aktuálne správy