Tesla nakúpila bitcoiny, cena sa dostala na nový rekord

, TASR;ZH Foto: SITA/AP

Tesla oznámila, že investovala 1,5 miliardy USD (1,25 miliardy eur) do bitcoinu a že by ho mala začať akceptovať ako platobný prostriedok. Cena najznámejšej a najväčšej kryptomeny po oznámení vzrástla nad 43.000 USD a dostala sa na nové rekordné maximum.

Americký výrobca elektromobilov v správe pre komisiu pre cenné papiere a burzy SEC uviedol, že kúpil bitcoiny za 1,5 miliardy USD. Kryptomena má zvýšiť flexibilitu Tesly a pomôcť pri "maximalizácii výnosov z hotovosti". Tesla dodala, že tiež začne prijímať bitcoiny pri platbách za svoje produkty.

Krok Tesly predstavuje investíciu významného percenta jej hotovosti do kryptomeny. Spoločnosť mala na konci roka 2020 v hotovosti a hotovostných ekvivalentoch viac ako 19 miliárd dolárov.

Automobilka zverejnila túto investíciu desať dní po tom, čo jej generálny riaditeľ Elon Musk pridal na svoju profilovú stránku na Twitteri "#bitcoin", čo v daný deň viedlo na Bitcoin k rastu. Na audiochate Clubhouse 1. februára Musk povedal, že je priaznivcom bitcoinu a myslí si, že je to "dobrá vec", ale dodal, že jeho komentáre k dogecoinu boli myslené ako vtip.

Cena bitcoinu v pondelok vyskočila o 12 % a dostala sa až na 43.200. Akcie Tesly sa v predburzovom obchodovaní posilnili o viac než 2 %.

V januári 2021 sme aktualizovali našu investičnú politiku, aby sme poskytli väčšiu flexibilitu ďalšej diverzifikácii a maximalizácii výnosov z našej hotovosti, ktorá sa nevyžaduje na udržanie primeranej prevádzkovej likvidity. V rámci tejto politiky, ktorú náležite schválil výbor pre audit našej správnej rady, môžeme časť takejto hotovosti investovať do určitých alternatívnych rezervných aktív, vrátane digitálnych aktív, zlatých prútov, fondov obchodovaných so zlatom a ďalších aktív. Na základe tejto politiky sme investovali 1,50 miliardy dolárov do bitcoinov a môžeme z času na čas alebo z dlhodobého hľadiska získavať a držať digitálne aktíva. Okrem toho očakávame, že v blízkej budúcnosti začneme prijímať bitcoiny ako formu platby za naše produkty, a to v súlade s platnými zákonmi a spočiatku v obmedzenej miere, ktoré môžeme alebo nemusíme zmeniť na likviditu. Digitálne aktíva sa podľa platných účtovných pravidiel považujú za nehmotné aktíva, preto akékoľvek zníženie ich reálnych hodnôt pod naše účtovné hodnoty pre tieto aktíva kedykoľvek po ich nadobudnutí bude vyžadovať, aby sme zaplatili poplatky za zníženie hodnoty. V súčasnosti chceme tieto aktíva držať v dlhodobom horizonte a tieto poplatky môžu negatívne ovplyvniť našu ziskovosť v obdobiach, v ktorých k takémuto znehodnoteniu dôjde, aj keď sa zvýši celková trhováhodnota týchto aktív.

Podľa niektorých názorov je to precedens, dá sa očakávať, že aj iné firmy z indexu S&P bude nasledovať kroky spoločnosti Tesla na rast ceny akcií, alebo prevedú časť  hotovostných rezerv do bitcoinu, čo by mohlo vyvolaloť ďalšiu rast bitcoinu na 100 000 dolárov a viac. Mike Novogratz, zakladateľ spoločnosti Galaxy Digital, to považuje za priekopnícky krok, ktorý si osvoja ďalšie spoločnosti. „Každá spoločnosť by sa mala pozrieť na to, ako prijať digitálne meny a digitálne platby ako súčasť svojej obchodnej schémy. Nie je to také ťažké. To je to, čo zákazníci chcú, kam sa svet posúva. A tak si myslím, že predbieha trend a myslím, že uvidítm, ako sa každá firma bude snažiť zistiť, ako by to mohla urobiť aj ona.“

Mohamed El-Erian, hlavný ekonomický poradca spoločnosti Allianz, uviedol, že tento nákup podporí bitcoin. "Tesla ukázla, že ide o dve veci. O spôsob platby a investičný nástroj. Takže toto sú dve silné potvrdenia predstavy, chcem zdôrazniť, že ide o predstavu, že bitcoiny sú mena, peniaze, pretože koniec koncov sú peniaze uchovávateľom hodnoty. Peniaze sú forma platby. Takže áno, tým sa vytvorí ďalší impulz pre bitcoin. Niektorí ho budú považovať za vizionára, iní si povedia: „ak chcem investovať do bitcoinu, urobím to priamo, nepotrebujem, aby to za mňa urobila Tesla.“ … Takže sa pripravte na celú škálu reakcií, ale pre držiteľov bitcoinov je to dobrá správa.“

Súvisiace články

Aktuálne správy