Príčiny výkyvov na amerických akciových trhoch nie sú dostatočne známe

Americká ministerka financií Janet Yellenová v nedeľu uviedla, že je priskoro, aby bolo možné určiť, či je potrebné nové pravidlá na riešenie nedávnych výkyvov na trhoch.
„Musíme skutočne vedieť, čo presne sa stalo a Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) usilovne pracuje na správe, ktorá nám poskytne fakty. Keď ich budeme mať, môžeme zistiť, či nastali alebo nenastali problémy, ktoré budeme musieť vyriešiť novou politikou alebo pravidlami,“ cituje agentúra Reuters vyjadrenie Yellenovej pre spravodajstvo CNN.
Vlna nákupov amatérskymi obchodníkmi v posledných dvoch týždňoch vyvolala veľký pohyb akcií viacerých spoločností, napríklad predajcu videohier GameStop, pričom investičné fondy investovali proti nim. Niektorí analytici to označili ako boj medzi Wall Street a „ulicou“.
Yellenová zvolala na štvrtok 11. februára stretnutie zástupcov SEC, Komisie pre obchodovanie s komoditami, rady Federálneho rezervného systému a Federálnej rezervnej banky New York, aby diskutovali o spôsobe obchodovania malých investorov s akciami a o tom, či vláda bude musieť podniknúť nejaké kroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy