Počet pravidelných investorov sa v ČSOB vlani zvýšil o štvrtinu

Počet pravidelných investorov sa minulý rok počas pandémie zvýšil o 25 %. Na rozdiel od minulých kríz boli Slováci v oveľa menšej miere svedkami snahy svoje investované prostriedky v panike vyberať, či odpredať svoje podiely. Vyplýva to z údajov ČSOB.
V banke zaznamenali aj zvýšenú aktivitu v retailovom segmente, ktorý využil pokles na nové investície do akciových fondov. „Pandémia spôsobená koronavírusom v roku 2020 logicky ovplyvnila aj finančné trhy. V období najväčších poklesov sme samozrejme zaznamenali vyššie objemy odpredajov podielov, no ich výška nebola nadštandardná a zďaleka nedosiahla úrovne iných krízových rokov,“ hovorí riaditeľka KBC Asset Management na Slovensku, prinášajúcej fondy pre klientov ČSOB Dana Škublová.
„Ťažko povedať, či išlo o reakciu na trhový vývoj alebo investorov k tomu viedla nutnosť použiť práve tieto prostriedky. To bol rozdiel oproti iným krízovým rokom, kedy klienti na svoje investície častejšie siahali, zatiaľ čo teraz sa častejšie pýtali, či v čase poklesu nemajú objem svojich investícii ešte navýšiť. Toto nazeranie na poklesy ako príležitosť hodnotíme veľmi pozitívne, nakoľko signalizuje, že klienti sa viac zaujímajú o to, ako svoje peniaze lepšie zhodnotiť a téma je im čoraz bližšia,“ dodáva Škublová.
Rozkolísané trhy tak podľa nej využívali mnohí investori k tomu, aby prikúpili investície v zľave. Prípadne si zriadili nové pravidelné investovanie pre vytváranie potrebnej finančnej rezervy.

Súvisiace články

Aktuálne správy