Nikam neodchádza: Druhé dejstvo v podaní Jeffa Bezosa by mohlo byť rovnako veľké, ako to prvé

, recode Foto: SITA/AP;TASR/AP;NASA

To, že už nebude generálnym riaditeľom spoločnosti Amazon, ešte neznamená, že bude jeho ikona protagonistu amerického sna vybledne. Aj preto, že na rozdiel od mnohých lídrov firemnej Ameriky, Bezosov verejný profil výrazne prevyšuje rolu šéfa Amazonu. Aj keď už nebude generálnym riaditeľom, zostane jedným z najslávnejších amerických obchodných lídrov, ktorý má moc politickú aj mediálnu.

Je dnes Bezos natoľko prominentný ako bol pred svojou smrťou zakladateľ Apple Steve Jobs? Aj keď má hlasných kritikov vľavo aj vpravo, a nie je tak obľúbený, ako napríklad zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, prieskumy zistili, že Bezos je populárny pravdepodobne čiastočne preto, že samotný Amazon je všeobecne obľúbený. A má ešte niečo, čo iný štandardný odchádzajúci generálny riaditeľ nemá: 200 miliárd dolárov k dispozícii na rozšírenie svojho vplyvu a naplnenie svojho odkazu.

Bezos zostáva najväčším individuálnym akcionárom Amazonu, a ak bude Amazon neustále rásť a prudko stúpať, Bezos bude stále bohatší a bohatší. Technobarón, ktorý sa stal príkladom príjmovej nerovnosti, sa kontroly len tak ľahko nezbaví. Novinové titulky, ktoré dnes venujú priestor 57-ročnému Bezosovi, sa budú v najbližších desaťročiach jeho života pravdepodobne sústrediť na jeho nástupcu Andy Jassyho, ​​ktorého pred Kongres postavia otázky, či nemá Amazon príliš veľkú moc.

Existuje dostatočné množstvo precedensov, ako si americkí technologickí šéfovia našli svoje druhé pôsobisko vo verejnom živote, hneď ako sa vzdali hlavnej úlohy v ich spoločnostiach. Eric Schmidt, dlhoročná jednotka v spoločnosti Google, sa ako výkonný predseda spoločnosti stal špičkou na špici lobistických operácií Googlu. Bill Gates rezignoval na svoju pozíciu výkonného riaditeľa spoločnosti Microsoft v roku 2000 a stal sa výkonným predsedom. Nasledujúce dve desaťročia potom strávil budovaním Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov a dnes, počas pandémie koronavírusu, je jedným z najvplyvnejších amerických hlasov v oblasti verejného zdravotníctva. Tento ďalší mega-miliardár zo Seattlu, Gates, je vnímaný aj ako model zakladateľa-filantropa 21. storočia. Rovnako ako Bezos o dve desaťročia neskôr, aj Gates si získal reputáciu chladnokrvného firemného „vraha“, ale jeho dobročinnosť z neho za ostatné roky urobila veľmi obľúbenú postavu.

Bezos v utorok naznačil, že sa pokúsi riadiť podobnou príručkou, hoci jeho portfólio je menej koncentrované a zahŕňa viac ziskových subjektov. „Ako predseda predstavenstva Exec sa budem naďalej venovať dôležitým iniciatívam Amazonu, ale budem mať tiež čas a energiu, ktoré potrebujem na sústredenie sa na Fond prvého dňa, Fond Bezos Earth, Blue Origin, The Washington Post a moje ďalšie vášne,“ odkázal zamestnancom Amazonu. „Nikdy som nemal viac energie a nejde tu o dôchodok. Som veľmi nadšený z dopadu, ktorý si myslím, že tieto organizácie môžu mať.“

Rovnako ako v prípade Gatesa, aj Bezosove filantropické pokusy sa objavili ešte z postu generálneho riaditeľa spoločnosti. Pred zhruba rokom 2017, keď sa Bezos stal na istý čas najbohatším človekom na svete, bola Bezosova filantropická stopa len nepatrná, čo mu čoraz viac prinášalo negatívnu pozornosť. Odvtedy zriadil dva charitatívne fondy, v rámci Fondu prvého dňa venoval Bezos ročne zhruba 100 miliónov dolárov charitatívnym organizáciám bojujúcim proti bezdomovectvu a 10 miliárd dolárov vyčlenil pre Fond Bezos Earth, čo je jedným z najväčších charitatívnych darov vôbec. Ale len túto zimu rozdal svoje prvé granty a podrobnosti o činnosti zatiaľ známe nie sú.

Občiansky zamerané a ziskové pôsobenie Bezosa je omnoho širšie. Pred dvoma desaťročiami sa pokúsil o komercializáciu vesmírneho cestovania založením Blue Origin. Teraz predáva ročne akcie Amazonu asi za 1 miliardu dolárov, aby mohol financovať súkromnú spoločnosť, ktorú označil za „najdôležitejšiu prácu“. „Jediný spôsob, ako je podľa mňa možné nasadiť toľko finančných prostriedkov, je premena mojich výhier v Amazone na vesmírne lety." Ako uviedol v roku 2018, „Blue Origin je dosť drahý na to, aby mohol tento majetok využiť.“

A potom je tu Washington Post, ktorý Bezos kúpil v roku 2013 len za 250 miliónov dolárov. Medzníková dohoda sa považuje za dohodu, ktorá všeobecne posilnila Bezosovu reputáciu. Bezos dokázal obchodný obrat v novinách, ktoré sú už dnes ziskové a nabrali stovky novinárov. Kvôli vlastníctvu Washington Post musel odolávať útokom prezidenta Trumpa a dokonca sa musel vysporiadať aj s pokusom o vydieranie v súvislosti s jeho rozvodom s manželkou MacKenzie Scottovou v roku 2019.

„Moje vedenie spoločnosti The Post a podpora jej poslania, ktoré zostane nezmenené, je niečo, na čo budem najviac hrdý, keď budem mať 90 rokov a budem hodnotiť svoj život, ak budem mať to šťastie žiť tak dlho, bez ohľadu na akékoľvek komplikácie, ktoré pre mňa vytvára,“ napísal Bezos, keď bol konfrontovaný Trumpovými spojencami s hrozbou zverejniť jeho nahé fotografie.

Táto mimoriadna sága a jej pád pomohli Bezosovi upevniť pozíciu jedného z celebritných amerických generálnych riaditeľov a poslúžiť ako príležitosť pre klebety. Jeho osobný život pravdepodobne zostane pestrejší ako napríklad Zuckerbergov alebo života CEO Alphabet, Sundara Pichaia. Pravdepodobne sa ešte ukáže na červenom koberci alebo na dvoch. Možno si kúpi tím NFL. Slovo „Bezos“ bude aj naďalej generovať kliknutia v bulvárnych titulkoch.

Príbeh Jeffa Bezosa sa však má náhle posunúť. Rozhodnutia miliardára budú mať stále hlboké dôsledky pre celú túto planétu a možno aj pre ďalšie. Ale táto sila bude mutovať z korporácie na jednotlivca – a z formy zrejmej na skrytejšiu.

Súvisiace články

Aktuálne správy