Okamžité platby medzi bankami majú v SR fungovať od 1. februára 2022

, TASR Foto: getty images

K 1. februáru tohto roka bol splnený predpoklad pre spustenie okamžitých platieb na Slovensku v určenom termíne, teda presne o rok. Informovala o tom v utorok Národná banka Slovenska (NBS). Národný plán pre zavedenie okamžitých platieb na Slovensku stanovuje termín zavedenia okamžitých platieb v SR na 1. februára 2022.

Banková rada NBS odsúhlasila národný plán ešte v decembri 2019. Dokument bol vypracovaný v spolupráci NBS, Slovenskej bankovej asociácie, Ministerstva financií SR a Štátnej pokladnice. Pristúpenie poskytovateľov platobných služieb k  plánu je dobrovoľné. Predpokladom spustenia je, že okamžité platby budú poskytovať minimálne traja poskytovatelia. Tí potvrdili svoj záujem a zaslali NBS potrebné prehlásenie o pristúpení k národnému plánu.

"Okamžitá platba je platba, ktorá je dostupná klientovi banky každý deň v roku, vrátane víkendov a sviatkov a je pripísaná na účet príjemcu platby do desiatich sekúnd. Cieľom NBS je v spolupráci s bankovým sektorom sprístupniť aj klientom bánk v SR tento moderný, rýchly a vysoko efektívny spôsob úhrady platieb. Okamžité platby prinesú viacero benefitov ako pre spotrebiteľov, tak aj pre firmy a štátne inštitúcie," priblížil hovorca NBS Peter Majer.

„Aktuálne trvá prevod peňazí do druhej banky jeden pracovný deň. Instantné platby však prinesú možnosť ľuďom posielať a prijímať peniaze v priebehu pár sekúnd. To spolu s inováciou Payme, ktorú Slovenská sporiteľňa spustila v Georgeovi na konci januára, napríklad umožní vyrovnať sa za spoločný obed či zložiť sa na darček pre kolegu v podstate okamžite,“ vysvetľuje Milan Hain, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne zodpovedný za IT a bankové operácie. VÚB banka prinesie okamžité platby od prvého dňa po spustení. „Akonáhle klient takto pošle svoje prostriedky, príjemcovi prídu už do 10 sekúnd. Týka sa to nielen Slovenska, ale aj ďalších 35 krajín Európy, ktoré sa zapojili do poskytovania SEPA okamžitých platieb. Pritom maximálna suma jednej platby je až 100.000 eur. Je to technicky veľmi náročná služba, preto ten zostávajúci rok využijeme na dôkladnú prípravu, aby sme ju mohli klientom ponúknuť v stanovenom termíne," avizoval PR manažér banky Dominik Miša. „Tatra banka pristúpila ako prvá banka k Národnému plánu zavedenia okamžitých platieb v SR. Našou ambíciou je tento inovatívny spôsob platenia priniesť našim klientom v deň spustenia okamžitých platieb na Slovensku," priblížila jej hovorkyňa Zuzana Žiaranová. Do ďalších fáz systému sa chce zapojiť aj ČSOB. „Zavedenie okamžitých platieb vnímame ako ďalšie, logické vývojové štádium platobného styku, ktoré klientom chceme v budúcnosti poskytovať a na jeho implementáciu sa pripravujeme. Vzhľadom na to, že naša banka aktuálne prechádza transformačným programom a jeho súčasťou je aj zavedenie nového bankového systému, ktorý práve takéto transakcie umožní, okamžité platby spustíme v tomto novom riešení v ďalších fázach," doplnila hovorkyňa Anna Jamborová.

Benefity prinesú nielen ľuďom ale aj firmám. Rýchlejšia úhrada faktúr a pohľadávok prinesie efektívnejšie riadenie financií, zníži potrebu externého financovania na prekrytie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami, zefektívnia sa  procesy v elektronickom obchode. Nie bezvýznamný bude prínos pre štátnu správu v oblasti úhrady daní, sociálneho poistenia, iných odvodov, správnych poplatkov a ďalších platieb.  

Aby instantné platby dávali klientom zmysel a boli užitočné, je dôležité, aby sa do nich zapojilo čo najviac bánk na Slovensku.

Najpoužívanejšími bezhotovostnými platobným nástrojmi na Slovensku sú platobné karty a SEPA úhrady. Ich počet každoročne narastá. Platby platobnými kartami rastú na úkor používania hotovosti vďaka ich jednoduchému použitiu, ktoré umožňuje bezkontaktná čipová technológia a rozširujúca sa sieť akceptačných miest obchodníkov. V súčasnosti je podľa NBS do SEPA schémy pre okamžité platby prihlásených 2272 poskytovateľov platobných služieb z 22 európskych krajín, čo predstavuje 56 % zo všetkých poskytovateľov platobných služieb, ktorí sú v schéme pre SEPA úhrady.

Súvisiace články

Aktuálne správy