Zisk bankového sektora SR klesol v minulom roku o vyše štvrtinu

Zisk slovenského bankového sektora v minulom roku klesol takmer o 27 % na úroveň 465 miliónov eur. Hlavný vplyv na tieto výsledky mala zvýšená tvorba opravných položiek. Ide o predbežné a neauditované výsledky, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

"Banky vlani zvýšili tvorbu opravných položiek a rezerv v medziročnom porovnaní viac ako 2,3-násobne. Dôvodom tohto vývoja je príprava na možný rast zlyhaných úverov v blízkej budúcnosti. Tie sa aktuálne pohybujú na úrovni 2,6 %," priblížil analytik Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Marcel Laznia.
Čistý úrokový výnos sektora minulý rok klesol o 4 % a čisté výnosy z poplatkov sa nezmenili. Výnosy z poplatkov od klientov dokonca zaznamenali pokles o 1,3 %. Úvery obyvateľstvu stúpli o 6,1 % a firiem o 2,2 %. Nové úvery na bývanie v minulom roku vzrástli o 12 %.
"Ich úrokové sadzby klesli na 1,0 % a v prípade hypoték je sadzba už dva mesiace pod 1 %. Objem nových úverov pre firmy stúpol o 22 % a v prípade SME sa objem zvýšil za to isté obdobie o 32,8 %," dodáva Laznia.

Súvisiace články

Aktuálne správy