Nemecko má silu na mobilizáciu ďalšej pomoci firmám až do výšky 50 mld. eur

Nemecko má fiškálnu silu na mobilizáciu ďalšej štátnej pomoci až do výšky 50 miliárd eur pre firmy, ktoré zasiahla druhá blokáda na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Nemecko má fiškálnu silu na mobilizáciu ďalšej štátnej pomoci až do výšky 50 miliárd eur pre firmy, ktoré zasiahla druhá blokáda na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Uviedol to vo štvrtok v parlamente minister hospodárstva Peter Altmaier.
Táto suma je nad rámec grantov, ktoré už boli vyplatené v hodnote zhruba 80 miliárd eur aj ďalších 23 miliárd eur v rámci systému ochrany pracovných miest kurzarbeit a programov viacročných stimulov v hodnote 130 miliárd eur, povedal Altmaier zákonodarcom.
Vláda kancelárky Angely Merkelovej od marca zaviedla bezprecedentné množstvo záchranných a stimulačných opatrení, ktoré v minulom roku pomohli zmierniť vplyv pandémie ochorenia COVID-19 na najväčšiu európsku ekonomiku.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v roku 2020 znížil o 5 %, čo bolo menej, ako očakávaných 5,1 %, aj keď to bol najstrmší pokles od krízového roku 2009, keď sa HDP prepadol o rekordných 5,7 %, najviac v povojnovej histórii.
Vláda v Berlíne však v stredu (27. 1.) výrazne znížila prognózu rastu HDP v tomto roku na 3 % z pôvodne odhadovaných 4,4 % vlani na jeseň. Dôvodom je druhá blokáda.
Altmaier načrtol v parlamente obraz dvojrýchlostnej ekonomiky, v ktorej sa priemyslu darí, zatiaľ čo sektor služieb trpí pre obmedzenia zavedené začiatkom novembra a sprísnené v polovici decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy