ECB varuje banky pred možnou vlnou nedobytných úverov

, TASR Foto:SITA/AP

Európska centrálna banka (ECB) vyzýva branžu, aby sa pripravila na možnú vlnu neplatenia úverov v dôsledku koronakrízy.

"Banky sa musia pripraviť na vzostup nedobytných úverov a zmiernenie ich dôsledkov, ktoré môžu nastať pre časové obmedzenie podporných programov," cituje z vyhlásenia ECB agentúra DPA. Úverové riziko je "potrebné považovať za jednu z najväčších výziev, s ktorými budú bankový sektor a dozorné orgány konfrontované v nadchádzajúcich mesiacoch".

Banky sú oveľa silnejšie než počas finančnej krízy v rokoch 2008/2009: "Začiatkom roka 2020 boli banky v eurozóne oveľa lepšie vybavené kapitálom a vyzbrojené proti prepadu ekonomiky než počas svetovej finančnej krízy." Napriek tomu ECB vyzýva k obozretnosti. Výzvy možno nájsť vo viacerých kritických oblastiach, najväčšie je však riziko náhleho zvýšenia počtu úverov, ktoré klienti nezvládnu splácať. V niektorých investičných kategóriách navyše vzniká riziko cenových korektúr, napríklad na realitných trhoch: "Trhy obytných nehnuteľností v eurozóne zatiaľ dobre odolávali, ceny obytných realít však opäť stúpli, hoci existujú náznaky ich nadhodnotenia."

Bankový dozor ECB s pomocou procesu SREP (Supervisory Review and Evaluation Process) pravidelne kontroluje únosnosť podnikateľských modelov a primeranosť rizikového manažmentu bánk. ECB na základe výsledkov stanoví pre jednotlivé banky potrebné zvýšenie kapitálových rezerv a okrem iného určí aj výšku dividend. Vlani zostali kapitálové požiadavky a odporúčania v porovnaní s rokom 2019 nezmenené, v priemere dosahovali 14 %.

ECB má od novembra 2014 priamy dohľad nad najväčšími bankami a bankovými skupinami v eurozóne. V súčasnosti ide o 115 inštitúcií, ktoré predstavujú 82 % trhu 19-člennej eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy