Rast objednávok tovarov dlhodobej spotreby v USA sa v decembri prudko spomalil

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA vzrástli aj v závere minulého roka, tempo rastu sa však prudko spomalilo. Vývoj ovplyvnil najmä prudký pokles objednávok v leteckom priemysle.
Americké ministerstvo obchodu v stredu informovalo, že objednávky tovarov dlhodobej spotreby vzrástli v decembri v USA o 0,2 %. Na porovnanie, v novembri sa po revízii smerom nahor zvýšili o 1,2 % a v októbri rast dosiahol 1,8 %.
Výsledky výrazne zaostali za očakávaniami ekonómov. Tí počítali s rastom o 0,9 %, pričom vychádzali z pôvodných novembrových údajov, ktoré poukazovali na rast objednávok dlhodobej spotreby na úrovni 1 %.
Decembrový vývoj objednávok ovplyvnili najmä objednávky na dopravné lietadlá. Tie klesli o 51,8 %, čo je dôsledok pandémie nového koronavírusu, ktorá zasiahla cestovný ruch a s ním aj dopyt po leteckej doprave.
Bez započítania objednávok na dopravné zariadenia, objednávky tovarov dlhodobej spotreby vzrástli v decembri o 0,7 %. Aj v tomto prípade je to v porovnaní s novembrom spomalenie rastu, avšak podstatne miernejšie. V novembri sa tieto objednávky zvýšili o 0,8 %. Navyše, výsledok je lepší, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali so spomalením rastu na 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy