Testovať zamestnancov môže aj zamestnávateľ či pracovná zdravotná služba

Testovať zamestnancov a ich rodinných príslušníkov môže po novom na základe zmluvy s firmou aj pracovná zdravotná služba, ale aj zamestnávateľ, ktorý má zriadené certifikované odberové miesto a disponuje zdravotníckym personálom v zmysle príslušnej legislatívy Úradu verejného zdravotníctva SR. Vyplýva to z predloženej aktualizácie manuálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR pre zamestnávateľov na vykonanie testovania zamestnancov v prevádzkach podnikov na ochorenie COVID-19, ktorý v stredu s pripomienkami schválila vláda.
Manuál už schválil kabinet Igora Matoviča (OĽANO) minulú stredu (20. 1.). Jeho nové znenie predložil rezort hospodárstva na základe dodatočne uplatnených pripomienok Ministerstva zdravotníctva SR. Okrem spresnenia testovacej autority, ktorá môže vykonávať testovanie vo firmách, určil manuál povinnosť subjektom, ktoré vykonávajú testovanie, ohlásiť každý pozitívny výsledok príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva prostredníctvom aplikácie IS COVID.
Testovanie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov priamo vo firmách odporúča MH najmä v prevádzkach, v ktorých sa na pracovisku nachádza viac ako 250 zamestnancov. Pokiaľ majú o testovanie záujem firmy s menším počtom pracovníkov, musia sa spojiť s ďalšími spoločnosťami, aby požadovaný počet dosiahli.
Výdaj AG testov zabezpečí príslušný okresný úrad, ktorý vydá testovacej autorite v mene firmy požadovaný počet testov. Pokiaľ testovacia autorita žiada o vydanie testov v mene viacerých podnikov, predkladá jednotlivé žiadosti v mene každého podnikateľského subjektu zvlášť. Nespotrebované testy musí testovacia autorita v mene podnikateľského subjektu vrátiť príslušnému okresnému úradu v prípade, ak už testovanie zamestnancov podnikateľského subjektu nebude realizovať.
Osobné ochranné prostriedky potrebné na testovanie, rovnako ako aj likvidáciu odpadu zabezpečí firma vo vlastnej réžii. Štát vykompenzuje spoločnostiam prevádzkové náklady spojené s testovaním sumou vo výške 3,5 eura na každú otestovanú osobu. Súčasťou schváleného materiálu sú aj vzory žiadosti o výdaj a vrátenie antigénových testov, zmluvy na zabezpečenie testovania antigénovými testami a metodika k testovaniu formou antigénových testov.

Súvisiace články

Aktuálne správy