MPRV odporúča vláde vysloviť súhlas s poslaneckou novelou zákona o potravinách

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR odporúča vláde SR po zohľadnení pripomienok v stanovisku vysloviť v stredu (27. 1.) súhlas s návrhom poslanca Národnej rady SR Patricka Linharta (Sme rodina) na vydanie novely zákona o potravinách.
Cieľom poslaneckého návrhu zákona je podľa Linharta zavedenie registra potravín pre potravinový semafor, ktorý má byť dobrovoľným informačným systémom. Obsahovať má informácie o potravine a jej výrobcovi. Potraviny zaregistrované v registri potravín pre potravinový semafor majú uľahčiť výber konečnému spotrebiteľovi a zjednodušiť pomoc štátu v podobe podpory a propagácie domácich a kvalitných potravín, ktoré z dlhodobého hľadiska napomôžu k zníženiu počtu obyvateľstva trpiaceho zdravotnými problémami zapríčinenými nesprávnymi stravovacími návykmi.
Registrujúcim orgánom, správcom a prevádzkovateľom registra potravín pre potravinový semafor má byt podľa novely Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré zverejní tento register potravín na svojom webovom sídle.
MPRV predložený poslanecký návrh zákona rešpektuje, ale považuje z vecného hľadiska za potrebné upozorniť na skutočnosť, bez doriešenia ktorej bude poslanecký návrh zákona nedostatočný a nejednoznačný. Poslaneckým návrhom zákona sa zavádza do platného znenia zákona o potravinách slovné spojenie „potravinový semafor“. Toto slovné spojenie nabáda ku grafickému označovaniu výživových hodnôt potravín na prednej strane obalu a k niektorým už existujúcim národným schémam zavedeným v rámci krajín EÚ.
Dôvodová správa k novele uvádza, že v rámci medzirezortného pripomienkového konania bolo k poslaneckému návrhu zákona uplatnených 24 pripomienok, z toho 17 pripomienok zásadného charakteru. Pripomienky zásadného charakteru k poslaneckému návrhu zákona vzniesli aj právnické osoby v odvetví potravinárskeho priemyslu, ako Potravinárska komora Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Zväz spracovateľov mäsa. Pripomienky uplatnila aj Republiková únia zamestnávateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy