Novartis zaznamenal vo 4. kvartáli nárast tržieb aj zisku

Tržby a zisk švajčiarskeho farmaceutického koncernu Novartis vo 4. kvartáli 2020 vzrástli, ale menej, ako analytici očakávali. Podľa výrobcu liekov je na príčine pandémia ochorenia COVID-19, ktorá negatívne ovplyvnila odbyt niektorých jeho liekov, ako aj predaj generickej divízie Sandoz.

Novartis v utorok informoval, že jeho tzv. jadrový čistý zisk vo 4. štvrťroku 2020 pri konštantných kurzoch vzrástol o 3 % na 3,03 miliardy USD (2,49 miliardy eur), zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne 3,15 miliardy USD.
Čisté tržby stúpli o 3 % na 12,77 miliardy USD a pri konštantných kurzoch sa zvýšili o 1 %. Analytici pritom očakávali tržby vo výške 12,87 miliardy USD.
Novartis uviedol, že blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu počas minulého roka po celom svete vrátane USA a Európy negatívne ovplyvnili jeho odbyt, pretože ľudia sa vyhýbali návštevám ordinácií.
„Spoločnosť Novartis dosiahla v roku 2020 solídny výkon v rámci našich strategických priorít, a to aj napriek ťažkostiam s ochorením COVID-19,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Vas Narasimhan.

Súvisiace články

Aktuálne správy