Spotrebiteľské ceny v Japonsku klesli v decembri najvýraznejšie za vyše 10 rokov

Spotrebiteľské ceny v Japonsku pokračovali v závere roka v poklese, pričom pokles dosiahol vyše 10-ročné maximum. Navyše, najprudší pokles za viac než desaťročie zaznamenali aj pozornejšie sledované jadrové spotrebiteľské ceny. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje japonského ministerstva vnútorných záležitostí.
Spotrebiteľské ceny v Japonsku klesli v decembri oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka o 1,2 % po novembrovom poklese o 0,9 %. Dôvodom je pokračujúca pandémia nového koronavírusu, ktorá prudko znižuje spotrebu.
Decembrový pokles cien bol omnoho výraznejší, než sa očakávalo a predstavuje najprudší pokles spotrebiteľských cien od apríla 2010. Klesli ceny potravín, palív, na kultúru a rekreáciu, ako aj náklady na dopravu a vzdelanie. Naopak, zvýšili sa náklady na bývanie či ceny oblečenia.
Sledovanejšie jadrové ceny, ktoré nezahrnujú ceny čerstvých potravín, klesli medziročne o 1 %. To je najvýraznejší pokles od septembra 2010, v ktorom Japonsko zápasilo s rozsiahlou defláciou. V tomto prípade bol pokles o niečo miernejší, než sa čakalo, keď analytici počítali s poklesom o 1,1 %.
„Spotreba podstatne klesá, takže maloobchodníci nemôžu zvýšiť ceny. Japonsko tak opäť čelí deflačným tlakom,“ povedal Takumi Tsunoda, ekonóm zo Shinkin Central Bank Research Institute.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny po úprave o sezónne vplyvy znížili v decembri o 0,1 %. V prípade jadrových cien sa tieto v medzimesačnom porovnaní nemenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy