Slušný výnos: Čína láka akciovým trhom

, CNBC Foto: SITA/AP

V decembri zaznamenal čínsky pevninský akciový trh 1,62 milióna nových investorov. Podľa čínskeho depozitára cenných papierov a zúčtovania je to dvojnásobok oproti 809 300 zaznamenaných pred rokom. K nárastu záujmu prichádza kvôli pandémii koronavírusu, keď ľudia uviazli doma a začali obchodovať s akciami.

Údaje ukazujú, že za celý rok 2020 sa počet nových investorov zvýšili o 18,02 milióna na 177,77 milióna. To je asi 1,5 milióna nových účtov mesačne. Nové účty investorov v Číne pribúdali v čase, keď akcie na pevnine prudko posilnili, pričom niektoré patrili k najvýkonnejším na svete. Investori mali tiež na výber viac čínskych spoločností, pretože trh zaplavili nové kótované akcie. Podľa spoločnosti Ernst & Young predstavovala pevninská Čína a Hongkong 40 % prvotných verejných ponúk na svete za minulý rok. Šanghajská burza cenných papierov sa umiestnila na prvom mieste na svete s 233 IPO, Šen-čen na treťom mieste hneď za Nasdaqom v New Yorku.

Čínski investori tiež začali masívnejšie nakupovať akcie v Hongkongu, kde je kótovaných mnoho z najväčších a najpopulárnejších čínskych spoločností, napríklad Tencent a Meituan. Ostatní, ako napríklad JD.com, mali minulý rok v Hongkongu sekundárne trhy. Čínska vláda chce udržať gigantov krajiny čo najbližšie k domovu. V minulom roku sa zvýšil politický tlak na to, aby sa čínske spoločnosti vyradili z amerických trhov.

Záujem o čínske akcie uvedené v Hongkongu odrážajú aj údaje z Wind Information, tie ukázali, že čisté nákupy prostredníctvom šanghajského programu „connect“ sa medziročne viac ako zdvojnásobili na 334 miliárd hongkonských dolárov (43,09 miliárd dolárov). Nákupy prostredníctvom rovnakého programu v Šen-čene sa viac ako strojnásobili na 338,11 miliárd hongkonských dolárov. Tieto programy, uvedené do života za ostatných päť rokov, umožňujú investorom z pevniny obchodovať s niektorými akciami v Hongkongu. Naopak nákup akcií na burzách v Šen-čene a Šanghaji z Hongkongu podľa Windu v roku 2020 mierne poklesol.

Záujem Číny o domáce akcie zostal v tomto roku zatiaľ vysoký a objem obchodov s akciami A kótovanými na pevnine prekročil 11 z prvých 13 obchodných dní roku 2021 o 1 miliardu juanov (154,32 milióna dolárov). Akcie A sú akcie čínskych spoločností denominovaných v juanoch, ktoré sú kótované na kontinentálnych burzách v Šen-Čene alebo Šanghaji.

Čínske trhy zaznamenali tento rok silné zisky. Šanghajský kompozitný index prekonal vo štvrtok psychologicky kľúčovú úroveň 3 600 a dosiahol päťročné maximum, zatiaľ čo ten Šen-Čenský sa vyšplhal zo svojich minuloročný ziskov a pridal ďalších 7 %. Medzitým CSI 300 vystúpil na úroveň, ktorá tu nebola od januára 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy