Napriek koronakríze vzniklo vlani viac firiem ako v čase rastu ekonomiky

Vlani založili podnikatelia na Slovensku spolu 19.160 kapitálových spoločností, čo je viac novozaložených firiem ako v čase rastu ekonomiky v roku 2016. Zároveň je aktuálny prírastok firiem len približne o 11 percent nižší ako v roku 2019, keď naše hospodárstvo zažívalo intenzívny rozvoj. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company.
„Aj napriek tomu, že slovenská ekonomika bola počas roka viackrát uzavretá, čísla o príraste nových spoločností pozitívne prekvapili. Ich počet síce neprekročil minuloročné čísla, no vzhľadom na aktuálnu situáciu, ktorej čelíme, sa dajú vnímať ako nadštandardné,“ uviedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.
Počas roka 2020 podnikatelia založili dovedna 193 akciových spoločností a 18.967 spoločností s ručením obmedzeným. Najsilnejšími mesiacmi pre zakladanie nových firiem bol úvod roka a následne jeseň, keď na Slovensku mesačne pribúdali necelé dve tisícky nových firiem. Šťepánová pripomenula, že sa tak dialo v čase, keď sa epidemiologická situácia na Slovensku začala výrazne zhoršovať a opatrenia sprísňovať, kvôli čomu dochádzalo aj k obmedzeniam vo viacerých oblastiach podnikateľskej sféry. Negatívne očakávania analytikov Bisnode sa tak podľa Šťěpánovej celkom nenaplnili, keďže vlaňajší prírastok v počte novozaložených podnikov dosiahol priemernú výšku ako v ostatných rokoch, keď ekonomiky krajín neboli sužované celosvetovou pandémiou.
Podobne ako po minulé roky, aj tentokrát najviac nových firiem vzniklo v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. Aktuálne na Slovensku podniká dohromady 305.200 kapitálových firiem, z čoho je 7648 akciových spoločností a 297.552 spoločností s ručením obmedzeným.

Súvisiace články

Aktuálne správy