Spotrebiteľské ceny v Nemecku v decembri medziročne klesli

Spotrebiteľské ceny v Nemecku v decembri pokračovali v medziročnom poklese, už piaty mesiac po sebe a stabilným tempom. Dôvodom bolo najmä zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH). Informoval o tom v utorok spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa spresnených údajov Destatisu sa spotrebiteľské ceny v najväčšej európskej ekonomike v decembri 2020 medziročne znížili o 0,3 %, rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci.
Tento výsledok sa zhoduje s predbežnými údajmi. Bol to však zároveň najväčší pokles cien tovarov a služieb od januára 2015. A zároveň piaty mesiac deflácie v minulom roku v dôsledku dočasného zníženia DPH od 1. júla 2020 do konca minulého roka v rámci balíka stimulov. Ich cieľom bolo pomôcť ekonomike zotaviť sa zo šoku spôsobeného pandémiou nového koronavírusu.
Štatistiky ukázali, že ceny tovarov v Nemecku sa v decembri znížili medziročne o 1,8 %, najmä v dôsledku pokles cien energií o 6 %. A zmiernilo sa zároveň tempo rastu cien potravín na 0,5 % z novembrových 1,4 %. Rast cien služieb zostal stabilný na úrovni 1,1 %.
Za celý rok 2020 dosiahla priemerná miera inflácie v Nemecku 0,5 %, čo predstavuje pokles z 1,4 % v roku 2019. V medzimesačnom porovnaní sa nemecké spotrebiteľské ceny v decembri v súlade s odhadom zvýšili o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy