Maloobchodné tržby v USA aj v decembri 2020 klesli, už tretí mesiac po sebe

Maloobchodné tržby v USA aj v decembri 2020 klesli, už tretí mesiac po sebe. To ukazuje, že nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 a s ním spojené obmedzenia udržali ľudí mimo obchodov aj počas vianočnej nákupnej sezóny. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu

Správa ministerstva zároveň ukazuje, že pandémia spomaľuje americkú ekonomiku. Podľa najnovších údajov sa maloobchodné tržby v USA v decembri po úprave o sezónne vplyvy znížili o 0,7 % oproti novembru, keď medzimesačne klesli o revidovaných 1,4 %.
Ekonómovia pritom očakávali, že sa decembrové maloobchodné tržby nezmenia po novembrovom pôvodnom znížení o 1,1 % pred revíziou.
Tržby amerických maloobchodníkov klesli aj v októbri, aj keď sa snažili prilákať zákazníkov na vianočné nákupy oveľa skôr ako po minulé roky. Ponúkali im vianočné akcie ešte pred Halloweenom, teda pred začiatkom novembra.
Niektorí maloobchodníci už naznačili, že pre nich uplynulá vianočná sezóna nedopadla dobre. Sieť obchodných domov Nordstrom, predajca dámskej bielizne Victorias Secret a odevný reťazec Urban Outfitters potvrdili, že ich tržby počas kľúčovej sezóny klesli.
Ministerstvo informovalo tiež, že decembrový obrat v maloobchode bez tržieb predajcov motorových vozidiel a náhradných dielov sa prepadol o 1,4 % po poklese o 1,3 % v novembri. To bol oveľa horší výsledok ako zníženie tržieb bez automobilového sektora o 0,1 %, ktoré predpovedali analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy