Xiaomi je na čiernej listine, ide údajne o čínsku vojenskú spoločnosť

, CNBC Foto: TASR/AP;SITA/AP

Akcie čínskej firmy vedené na burze v Hongkongu klesli v piatok po zverejnení správy o 10,6 %. Pekingská spoločnosť Xiaomi bola podľa Counterpoint Research tretím najväčším svetovým výrobcom smartfónov v treťom štvrťroku 2020.

Posledné dni Trumpovho prezidentského obdobia sa nesú v znamení zvýšeného tlaku administratívy na čínsky technologický sektor. Vo štvrtok americké obchodné ministerstvo dokončilo pravidlá, ktoré zakážu určité transakcie týkajúce sa informačných a komunikačných technológií alebo služieb s krajinami, ktoré Washington označuje za zahraničného protivníka. Na zozname je aj Čína.

Administratíva tiež použila čiernu listinu, aby obmedzila americkým firmám možnosť vývozu technológií pre čínske firmy. To zasiahlo najmä spoločnosť Huawei, keď musela upustiť od mobilného operačného systému Android, čo poškodilo jej predaj smartfónov na trhoch mimo Číny. Washington tiež použil vývozné pravidlá na odrezanie spoločnosti Huawei od dodávok kľúčových polovodičov.

Xiaomi je jedným z deviatich subjektov označených ako „čínske komunistické vojenské spoločnosti“. Na zozname je tiež čínsky výrobca lietadiel Comac. Toto označenie znamená prísne bmedzenia pre amerických investorov pri nakupovaní akcií alebo súvisiacich cenných papierov.Tým, že je na čiernej listine, sa teraz považuje za hrozbu národnej bezpečnosti USA. Príslušné nariadenie podpísal Donald Trump ešte v novembri minulého roka s tým, že americké spoločnosti, ktoré v dotknutých firmách majú podiely, ich musia najneskôr do 11. novembra 2021 predať. 

Xiaomi vojenské väzby popiera. „Spoločnosť opakovane tvrdí, že poskytuje produkty a služby pre civilné a komerčné použitie. Spoločnosť potvrdzuje, že nie je vlastnená, kontrolovaná ani pridružená k čínskej armáde a že nie je „komunistickou čínskou vojenskou spoločnosťou“ definovanou v rámci NDAA,“ uviedla vo vyhlásení firma Xiaomi s tým, že „podnikne príslušné kroky na ochranu záujmov spoločnosti a jej akcionárov.“

Americké ministerstvo obrany zverejnilo svoj prvý čierny zoznam spoločností v júni 2020, sú na ňom aj čínsky technologický gigant Huawei a výrobca polovodičov SMIC. Ako uviedol denník South China Morning Post, celkovo je tak teraz na americkom zozname 44 podnikov.

„Tým, že sa Xiaomi ocitlo na čiernej listine, a považuje sa za hrozbu národnej bezpečnosti USA, môže mať vplyv na jej globálnu stratégiu, od expanzie na trhy ako India, cez zamestnávanie západných talentov až po uvádzanie nových produktov na trh v Afrike,“ uviedol pre CNBC Abishur Prakash, geopolitický špecialista z poradenskej spoločnosti Centre for Innovating the Future (CIF) v Toronte. V tejto chvíli nie je jasné, či označenie USA ovplyvní schopnosť výrobcu telefónov nakupovať kľúčové súčasti, ako sú polovodiče. Smartfóny Xiaomi sa spoliehajú na čipy od americkej spoločnosti Qualcomm.

„Ak zatiaľ spoločnosť Xiaomi nie je na tzv. Zozname subjektov a dodávky budú pokračovať v nezmenšenej miere, potom môžu zatiaľ aspoň pokračovať v operáciách," uviedol Bryan Ma, viceprezident pre výskum v spoločnosti IDC. „To však nepomáha jej obrazu, najmä vo svetle iných telekomunikačných spoločností a distribútorov po celom svete."

Súvisiace články

Aktuálne správy