Úspešnejšie než Hollywood: Filmové trháky z Číny

, ČTK Foto: TASR/AP

Najviac peňazí, 473 miliónov dolárov, vlani zarobila čínska historická dráma Pa paj - 800 o druhej čínsko-japonskej vojne z rokov 1937 až 1945. Druhá najúspešnejšia snímka Wo che wo te ťia siang (Ja a moje rodné miesto) pochádza tiež z Číny. Na svojom webe o tom píše nemecký týždenník Der Spiegel.

Finančne úspešnejší než hollywoodske trháky bol prvýkrát film z Číny, ktorá ťažil z toho, že sa v krajine život už pred mesiacmi vrátil takmer do normálu, a mohli sa otvoriť aj kinosály. Horšie než úspech alebo neúspech jednotlivých filmov sú celkové straty Hollywoodu, podotýka Spiegel. Príjmy kín v Severnej Amerike sa podľa spoločnosti pre prieskum trhu comScore vlani kvôli pandémii prepadli o vyše 80 percent na 2,2 miliardy dolárov. Pre porovnanie – ešte v predchádzajúcom roku zarobil len jeden kasový trhák Avengers: Endgame takmer 2,8 miliardy dolárov, teda viac, než celé odvetvie za minulý rok. Podľa agentúry Reuters utŕžil americký filmový priemysel tak málo peňazí naposledy pred 40 rokmi.

Kvôli opatreniam na potlačenie epidémie covidu-19 museli zavrieť kiná v mnohých krajinách. Za obeť by jej mohli padnúť aj prominentné spoločnosti, ako je koncern AMC, ktorý je jedným z najväčších prevádzkovateľov kín na svete a ktorému hrozí bankrot.

Nádejou sa podľa analytika comScore Paula Dergarabedian stáva prekvapivý návrat autokín. Hollywood im vďačí za to, že v Severnej Amerike vôbec nejaký obrat mal. Ich vývoj je "veľmi povzbudivý pre všetkých, ktorí sa obávajú, že sa kino nemusí vôbec vrátiť," povedal Dergarabedian.

Súvisiace články

Aktuálne správy