Koronakríza a brexit menia Belgicko na európsku veľmoc v oblasti skladov

Pandémia nového koronavírusu sa prejavuje aj zvýšeným dopytom po skladoch a veľkoskladoch tovarov, pričom Belgicko sa v tejto oblasti stáva kľúčovou krajinou. Nárast počtu nových skladov v Belgicku bude zohrávať úlohu aj po pandémii, a to zásluhou brexitu. Uviedla v stredu tlačová agentúra Belga.
K týmto zisteniam dospela analýza trhu vypracovaná belgickou realitnou spoločnosťou Ceusters. Podľa uvedenej analýzy každý deň v Belgicku pribudne v priemere 1644 štvorcových metrov (m2) úložného priestoru. V roku 2020, keď sa začala šíriť pandémia, boli v krajine postavené nové sklady s kapacitou 600.000 m2.
Rastúci dopyt po skladovacích priestoroch je podľa realitnej spoločnosti priamym dôsledkom koronakrízy a nárastu elektronického obchodovania, keď počas karanténnych opatrení pribudol počet ľudí, ktorí si objednávali tovary a ich donášku cez internet.
Obchody a podniky začali vytvárať strategické zásoby, čo v prípade Belgicka viedlo k tomu, že v roku 2021 sa pripravuje k odovzdaniu ďalších 400.000 m2 skladovacej plochy.
Podľa Ceusters je v Belgicku veľa priestoru na rozvoj v tejto oblasti, najmä v provinciách Limbursko a Liege, ktoré sú lacnejšie ako provincia Antverpy či Východné Flámsko. V minulých rokoch boli vhodné možnosti najmä v Holandsku, Belgicko je však čoraz vhodnejším trhom pre veľké logistické centrá.
Analýza tiež naznačila, že spolu s nárastom skladovacej plochy sa mení aj kvalita samotných skladov – sú nielen väčšie, ale aj rozmanitejšie a prepracovanejšie. Miera ich neobsadenosti je v súčasnosti historicky nízka, čo z Belgicka podľa maklérov z Ceusters robí európskeho lídra v tejto oblasti. Tento trend potvrdzuje aj zvyšovanie cien za skladovanie. Najvyššie nájomné je v Bruseli – 55 eur za štvorcový meter.
Realitná spoločnosť upozornila, že aj v nasledujúcich rokoch bude Belgicko hrať kľúčovú rolu v logistike v Európe, za čo môže odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. Brexit ponúkol nové príležitosti pre logistické centrá v Belgicku, ktoré možno považovať za zaujímavú prestupnú stanicu pri obchodovaní medzi EÚ a Britániou.

Súvisiace články

Aktuálne správy