Cena až 1000 dolárov: Podvodníci na dark webe predávajú vakcíny proti Covid-19 za bitcoiny

, CNBC Foto: SITA/AP

O tom, že ide o podvod a inzerované vakcíny sa k záujemcom nikdy nedostali, informovala firma Check Point z oblasti kybernetickej bezpečnosti.

V čase, keď sa krajiny po celom svete pustili do pretekov, kto bude mať úspešnejší očkovací program, sa snažia aj on-line podvodníci odviesť na tejto vlne záujmu. Bohužiaľ, zatiaľ čo väčšina z nás sleduje priebeh očkovania s nádejou byť chránení pred rizikom ochorenia, niektorí ľudia sa rozhodli kapitalizovať obavy z Covid-19 a túžbu byť čo najskôr zaočkovaný.

Dark web je skrytá časť internetu, ktorá vyžaduje na prístup špeciálny softvér. Je povestná tým, že je miestom pre nákup drog, strelných zbraní a iného nelegálneho tovaru. Inzerované vakcín sa predávali v prepočte za 1000 dolárov a neraz popis protirečil oficiálnym lekárskym radám o počte potrebných dávok.

Vyhľadávacia aplikácia spoločnosti Check Point na vakcíny našla viac ako 340 reklám na 34 stránkach, v porovnaní s iba 8 stránkami výsledkov podobného dopytu na začiatku decembra, uviedla spoločnosť vo svojej aktualizovanej výskumnej správe. Priemerná stredná cena 250 dolárov za nešpecifikovanú dávku vakcíny sa teraz zdvojnásobila alebo štvornásobne zvýšila na 500 dolárov, alebo dokonca až na 1000 dolárov, uviedol Check Point.

Vedci z firmy zaoberajúcej sa kybernetickou bezpečnosťou zadali objednávku na vakcínu od predjacu, ktorého kontaktovali, pomocou aplikácie Telegram so šifrovaným zasielaním správ. Vedcom bola ponúknutá vakcína vyrobená v Číne za bitcoiny v hodnote 750 dolárov. Keď zaplatili a poslali svoju doručovaciu adresu, účet predajcu bol odstránený a balík stále nebol doručený. Podľa Check Point niekoľko predajcov tvrdilo, že dávky vakcíny dodávajú hromadne, a nie jednorazovo. Jeden z predajcov uviedol, že predá 10 000 objednávok za celkovú cenu 30 000 dolárov, uviedli vedci.

V niekoľkých prípadoch sa dávkovanie rozchádza s oficiálnymi lekárskymi usmerneniami. Jeden predajca kontaktovaný spoločnosťou Check Point ponúkol predaj bližšie nešpecifikovanej vakcíny proti Covid-19 za bitcoiny v hodnote približne 300 dolárov a tvrdil, že je potrebných 14 dávok. Niektoré zo schválených vakcín vyžadujú iba dve dávky.

Za všetky ponúkané vakcíny vyžadovali platbu v bitcoinoch, uviedol Check Point. Bitcoiny sa vo všeobecnosti považujú za anonymný spôsob platby, ale v ostatnom čase sa stali oveľa viac vysledovateľnejšími.

Check Point uviedol, že nárast reklám s vakcínami môže byť spôsobený tým, že ľudia nechcú čakať. „Myslíme si, že je to kvôli prudkému nárastu dopytu od jednotlivcov, ktorí si neželajú čakať týždne alebo mesiace na očkovanie od vlád svojich krajín,“ uviedla spoločnosť v príspevku na blogu.

Súvisiace články

Aktuálne správy