Áno, bitcoin je obrovská bublina, ale globálny systém fiat mien je ešte väčšia

, ZH Foto: getty images

Howard Wang, spoluzakladateľ spoločnosti Convoy Investments, predtým analytik Bridgewater, verí, že bitcoin je uprostred ďalšej bubliny, ale nedokáže odhadnúť, či je to jej vrchol.

Po prvé, bitcoin v súčasnej podobe nie je životaschopným kandidátom ako náhrada meny. Ak by sme merali americkú ročnú infláciu v bitcoinoch namiesto dolárov, inflácia by dosiahla 275 % v roku 2018, v roku 2019 by to bola deflácia -50  % a v roku 2020 deflácia -75 %. Zdravá spoločnosť nemôže fungovať s takýmto druhom cenovej volatility. Mena musí byť dostatočne stabilná, aby ste, pokiaľ dostanete zaplatené v piatok, vedeli, akú večeru si môžete kúpiť v nedeľu. Aj keď môže v budúcnosti dozrieť, bitcoin, tak ako existuje dnes, je do značnej miery špekulatívnym majetkom.

Bitcoin sa takmer určite nachádza v bubline a jeho súčasné tempo rastu nie je udržateľné. Ak sa ukáže, že rok 2021 bude podobný roku 2020, trhová kapitalizácia bitcoinu by bola väčšia ako celá americká mena v obehu.

 

Avšak samotný globálny systém fiat je v ešte väčšej bubline. Investori sú nútení držať 18 biliónov dolárov so záporným výnosom, zatiaľ čo bilióny dolárov sa tlačia po celom svete. Investori sa topia a chytajú sa kryptomien ako slamky. Zatiaľ čo nízke výnosy zvýšia ceny a potláčajú očakávané výnosy na všetkých trhoch, mnoho investorov uprednostňuje neznáme očakávané výnosy rizikových aktív pred zaručenými stratami z dlhopisov. Rovnako ako korisť prenasledovaná predátormi, investori sa radšej ukrývajú na trhoch, ktoré buď nemajú žiadne základné metriky, ako sú bitcoiny, alebo v aktívach spojených s príbehom rastu, ktoré nechávajú dostatok priestoru pre fantáziu, ako je napríklad Tesla.

Bitcoinová párty by mohla pokračovať, pokiaľ zostanú nízke sadzby a tlačiarenské stroje pôjdu na plné obrátky.

Bitcoin je odvrátenou stranou tej istej mince ako fiat meny. Jeho dlhodobý osud závisí od budúcnosti nášho fiat systému. Od 80-tych rokov minulého storočia deflačné tlaky potláčali úrokové sadzby a nakoniec si vyžadovali tlačenie peňazí po celom svete. Pokiaľ bude tento trend pokračovať, investori utečú z garantovaných strát štátnych dlhopisov. Kapitál bude pretekať do rizikového spektra a tlačiť hore ceny, znižovať výnosy a popri tom vytvárať bubliny aktív.

Pokiaľ bude svet zaplavený peniazmi a bezpečné aktíva ponúknu slabú kompenzáciu, bitcoin nestratí svoju relevantnosť. Nestálosť a bubliny aktív budú každodennou skutočnosťou. Určenie vrcholov týchto bublín bude ťažké, pretože fiat meny, v ktorých sa udávajú ceny, sú samy osebe v bubline.

Súvisiace články

Aktuálne správy